Primaria Capitalei a solicitat Ministerului Afacerilor Interne si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sa precizeze , in scris, care sunt prevederile legale in baza carora Primaria Municipiului Bucuresti poate organiza evenimente pe Arena Nationala, pana la data obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu.
„Primaria Capitalei, ca orice institutie publica din Romania, este garantul respectarii legii. PMB isi asuma deschiderea stadionului doar in conditiile legii. Prevederea legala care va permite deschiderea Arenei Nationale va fi imediat pusa in aplicare, preocuparea Municipalitatii fiind aceea de a reda acest stadion competitiilor sportive, in conditiile legii„, a declarat primarul Razvan Sava.
„Ieri (joi n.r.) a avut loc o întâlnire la Ministerul Dezvoltării la care au participat şi reprezentanţii ISU. S-au ridicat două probleme: măsurile de siguranţă care pot fi luate pentru organizarea evenimentelor şi forma legală de redeschidere a Arenei Naţionale„, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim.
De asemenea, el a adăugat că până în acest moment situaţia Arenei Naţionale a rămas neschimbată, neexistând încă o autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum prevede legea.
Citeşte şi Cât a costat în realitate Arena Naţională? Preţul final a fost indexat cu 20 de milioane de euro
În aceste condiţii, s-a discutat în cadrul întâlnirii de joi, 18 ianuarie, redeschiderea stadionului doar cu asumarea „pe propria răspundere” a Primăriei Generale. Acest lucru, a spus Ichim, înseamnă printre altele suplimentarea forţelor de ordine, control sporit al spectatorilor şi un număr mai mic de participanţi la competiţiile sportive care s-ar putea desfăşura aici.
„Chiar şi aşa rămâne o problemă de fond. Redeschiderea stadionului fără autorizaţie înseamnă o încălcare a legii pe care primarul general, Răzvan Sava, nu vrea să şi-o asume. PMB va lua în discuţie redeschiderea stadionului doar dacă se găseşte o soluţie legală„, a precizat purtătorul de cuvânt al PMB.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au efectuat, joi, o inspecţie la Arena Naţională şi au declarat că obiectivele care funcţionează fără autorizaţie au obligaţia de a o obţine până la 31 decembrie 2016, iar până la acel termen, pot funcţiona pe răspunderea beneficiarului.
Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că Arena Naţională nu poate fi utilizată din cauza acoperişului retractabil, pentru care suma iniţială a proiectului a fost suplimentată cu 200 de milioane de lei. Iniţial, noul stadion a fost prevăzut un acoperiş fix, din tablă, însă autorităţile au decis construirea unui acoperiş retractabil, similar celor folosite în Germania. Construcţia a fost finalizată fără autorizaţie de la ISU, iar eliberarea acestui document nu este posibilă nici acum, deoarece materialul din care este construit acoperişul nu este omogolat în România.
Citeşte şi Inspecţie ISU la Naţional Arena: Stadionul se poate redeschide „pe răspunderea beneficiarului”