Propunerea legislativă modifică în acest sens legea pentru alegerea preşedintelui României.
„Este vorba de proiectul de lege privind alegerea preşedintelui pe care PMP propune să o amendeze astfel încât cetăţenii români care locuiesc peste hotare să aibă cât mai multe şanse pentru a putea vota în condiţii civilizate. Propunem, prin această modificare, ca toţi cetăţenii români de peste hotare să aibă şi opţiunea votului prin corespondenţă. La toate alegerile prezidenţiale, fie că ne referim la turul I sau turul II, am observat un număr tot mai mare de cetăţeni dornici să-şi exprime votul, motiv pentru care credem că avem foarte puţin timp în care legislaţia să fie modificată. Astfel, astăzi, depunem în Parlament o lege amendată astfel încât mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare să poată fi extins şi pentru alegerile prezidenţiale”, a precizat Eugen Tomac, la o conferinţă de presă.
El a spus că legea trebuie să fie cât mai permisivă şi cu elemente de siguranţă cât mai clare, astfel încât un număr cât mai mare de cetăţeni să poată vota.
„Atât PSD, cât şi preşedintele Iohannis, după alegeri, au promis că legislaţia în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui va fi îmbunătăţită. Nu s-a întâmplat nimic de atunci până în prezent, motiv pentru care PMP astăzi depune în Parlament un proiect de lege prin care amendăm Legea 370/2004, astfel încât toţi cetăţenii români de peste hotare să poată vota şi prin corespondenţă”, a adăugat Tomac.
În opinia PMP, în prezent, prin modul de organizare a alegerilor, cu un număr insuficient de secţii de votare, aflate la distanţe de sute sau chiar mii de kilometri de oraşul de rezidenţă, statul român îngrădeşte diasporei, ”în mod brutal şi neconstituţional”, dreptul de vot.
„Prin urmare, propunerea legislativă amendează Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României şi introduce posibilitatea, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, de a vota prin corespondenţă şi în cadrul alegerilor preşedintelui, nu doar în cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor”, a spus Tomac.
Potrivit proiectului de lege, printr-o singură cerere, alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenţă, fie la secţia de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşedintele României, inclusiv prin poşta electronică. Întregul proces de votare prin corespondenţă este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.
Iniţiativa elimină obligaţia de a completa declaraţiile pe propria răspundere din sarcina alegătorului, atât din ţară, cât şi din diaspora, această obligaţie nemaifiind necesară prin asumarea de către stat a implementării şi gestionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, pe baza datelor şi informaţiilor din Registrul electoral şi Registrul secţiilor de votare.
Ulterior înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, alegătorul primeşte o scrisoare care conţine documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă pentru primul şi al doilea tur de scrutin. Depune plicul exterior la orice oficiu poştal sau în orice cutie poştală cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora, până cel mai târziu în preziua alegerilor, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă. Aceiaşi paşi se repetă şi în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, arată iniţiatorii.