„Ungaria a depăşit demult linia roşie a diplomaţiei europene. Atitudinea Budapestei în relaţie cu România este departe de a putea fi considerată amicală. Numeroasele provocări, acţiuni şi declaraţii ofensatoare la adresa ţării noastre ne plasează, mai degrabă, în pragul unui conflict tacit (…) România nu este un sat fără câini, unde fiecare vine şi îşi manifestă frustrările. Doar respectul şi bunul simţ ne pot aşeza la masa dialogului, ca parteneri egali, care pot avea interese comune. Comportamentul trufaş al Ungariei nu poate decât să-i aducă deservicii”, a afirmat preşedintele PMP, Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă.
PMP susţine că Kristof Terhes, aflat în vizită în România, şi-a permis „să dea indicaţii preţioase despre ce ar trebui să facem cu propriile resurse naturale”.
„PMP îi reaminteşte oficialului de la Budapesta, primit cu ospitalitate exemplară la Bucureşti, că România este un stat independent şi suveran, membru al UE şi NATO, care îşi creează singur politica energetică şi gestionează propriile resurse naturale, respectând acordurile cu Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.
Totodată, PMP solicită autorităţilor române să prezinte public strategia naţională de gestionare a exploatării resurselor naturale din Marea Neagră.
Modificarea proiectului BRUA va aduce României beneficii de un miliard de dolari şi nu va însemna că Ungaria va pune dop conductei care va transporta gazele din Marea Neagră spre vestul Europei, a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, într-o conferinţă de presă organizată de companie la Bucureşti.