De la educație și măsuri sociale la fiscalitate și economie, PNL pare să fi adoptat strategiile promovate de Guvernul Marcel Ciolacu și de PSD încă de la intrarea la guvernare, liberalii încercând, aparent, să atragă din electoratul familiarizat cu direcțiile social-democrate. În plus, anumite măsuri propuse ridică întrebări serioase despre coerența, motivația și impactul lor asupra economiei românești.
Educația: copy/paste de pe foaia de parcurs a PSD-ului
Programul PNL include inițiative ce par extrase direct din agenda PSD. Promisiunea „Niciun copil lăsat în urmă” și ideea unei „mese sănătoase pentru toți” sunt puncte-cheie, deja enunțate, din strategia PSD pentru educație, menite să reducă abandonul școlar și să îmbunătățească sănătatea copiilor. În plus, problema combaterii consumului de droguri în rândul tinerilor este și ea punctată printre prioritățile pentru tineri, preluând astfel unul dintre pilonii deja prezentați de social-democrați.
Fiscalitate: 200 mld lei datorii pentru români în pandemie, reluată și în „PNL 2025-2028”
În programul PNL, liberalii propun menținerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, măsură identică cu cea a social democraților. Însă această propunere contrastează puternic cu poziția promovată anterior de liberali, în perioada de guvernare PNL-USR, când au susținut reducerea pragului de la 500.000 la 88.500 euro, incluzând această reformă și în PNRR.
Poziția actuală, întoarsă la 180 de grade, nu subliniază decât incertitudinea liberalilor în privința fiscalității și efectul negativ pe care măsura propusă în 2021 ar fi avut-o asupra mediului de afaceri, cei pe care, în mod normal, liberalii ar trebui să îi susțină.
De fapt, liberalii propun creșterea taxelor, începând cu anul viitor
Liberalii au propus ca principală măsură economică susținerea cotei unice de impozitare de 16%, ceea ce ar însemna, de fapt, împovărarea românilor. O astfel de politică fiscală ar presupune creșterea impozitului pe venit, a poverii pe salariile românilor de la 10% la 16%, dublarea impozitului pe dividende de la 8% la 16% și creșterea TVA redusă la alimente, medicamente și turism de la 9% la 16%. Mai mult, cota unică ar duce la creșterea impozitului pe proprietate de 160 ori față de nivelul de acum, adică la 16%.
Împovărarea românilor, practica cunoscută pentru liberali
Povara fiscală pentru buzunarele românilor și din bugetul companiilor, după aplicarea uniformă a cotei unice, va fi de peste 40 mld. lei anual la bugetul de stat, adică 200 mld de lei pentru următorii 4 ani. Cifra de 200 mld de lei este foarte cunoscută liberalilor, aceasta fiind suma cu cât s-a îndatorat România în perioada guvernărilor Cîțu și Orban.
Mai mult, împovărarea contribuabililor cu noi taxe pentru a acoperi dezechilibrele financiare ar putea duce la un colaps economic.
Viitorul românilor, jucat la ruletă
Reacțiile la programul de guvernare al liberalilor nu au întârziat să apară, mai ales de la PSD, care acuză PNL de lipsa unei viziuni în programul propus.
„PNL și-a lansat programul de guvernare într-un cazinou – ce altceva ne puteam aștepta de la un partid care joacă România la ruletă la fiecare criză?! În loc de soluții pentru români, în loc de viziune pentru viitor, am auzit doar discursuri isterice pline de atacuri la adresa PSD. Singurul lor plan? ‘Jos PSD!’ Să nu uităm cine a cerut ajutorul nostru acum trei ani, când România era pe marginea prăpastiei din cauza guvernării lor de dreapta! PSD a venit să salveze țara, să repare haosul lăsat în urmă de aceiași lideri PNL care astăzi n-au nimic de oferit, doar scandal și jocuri de culise. Asta este diferența: PSD construiește și aduce măsuri reale pentru oameni, în timp ce PNL se ascunde în cazinouri, jucându-se de-a puterea pe spatele românilor. Când românii au nevoie de stabilitate, de sprijin, PNL aruncă zarurile și speră să mai rămână la masă”, a comentat deputata social-democrată Cristina Rizea.
Articol susținut de Partidul Social Democrat