Prim-vicepreşdintele PNL, Ludovic Orban, a precizat, vineri, că PNL sesizează CCR privitor la neconstituționalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaților și a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, pe 9 iulie, cererea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.
Imediat după votul din plenul Camerei Deputaţilor, liderul grupului PNL, Ludovic Orban, declara că liberalii caută „temeiuri solide” pentru a putea ataca decizia în cazul lui Victor Ponta, el spunând că, dacă vor fi găsite aceste temeiuri legate de procedura de vot, liberalii vor ataca hotărârea la Curtea Constituţională.
Întrebat, după votul din Camera Deputaţilor, dacă PNL va contesta la Curtea Constituţională procedura, Ludovic Orban a declarat: „În mod evident. Pentru prima oară în Parlamentul României nu se mai votează cererea formulată de procurorul general de începere a urmăririi penale, ci s-a votat raportul Comisiei. Investigăm temeiuri solide pentru a putea ataca hotărârea la CC şi, dacă vom găsi aceste temeiuri, vom ataca la Curtea Constituţională această hotărâre”.
Liderul deputaţilor liberali a mai spus că prin votul de marţi „PSD şi majoritatea guvernamentală au arătat că nu le pasă de România şi de imaginea ţării”.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.
Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”.
Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.
În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.
Într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.