„Solicitările noastre pentru şedinţa Comisiei de Apărare de marţi, 28 august, sunt, în concluzie, următoarele: 1. Prezenţa la Comisie, conform solicitării depuse încă din 13 august şi conform procedurii de audiere, cu trimiterea invitaţiilor oficiale, a doamnelor Carmen Dan şi Speranţa Cliseru, pentru a lămuri unele inadvertenţe din declaraţiile lor. 2. Primirea urgentă a Raportului despre intervenţia din 10 august de către membrii Comisiei de Apărare. Acest raport a fost oferit Comisiei numai pentru camere de filmat, neintrand în posesia noastră nici până acum. 3. Anunţarea publică a audierilor şi desfăşurarea lor transparentă. Controlul parlamentar nu este nici favor ministerial, nici vizita de curtoazie, ci un principiu al statului de drept”, a anunţat, deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, într-o postare joi pe Facebook.
Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, a explicat că prezentaţa, marţi la Comisie a ministrului Carmen Dan, cu toate că aceasta susţine că nu a primit nicio invitaţie de participare, a fost „secretizată pentru Opoziţie şi presă”.
„Cum putem explica acest splendid paradox pesedist-că deşi e invitată la Comisie, doamna Dan vine neinvitata? În două moduri. În primul rând, venirea doamnei Carmen Dan la Comisie a fost secretizata pentru Opoziţie şi pentru presă. Nimeni nu fusese informat-fie el vicepreşedinte sau secretar al Comisiei. Nu apărea nimic pe ordinea de zi. Miza era, în mod evident, că Opoziţia să fie prinsă nepregătită, absentă, iar presă să nu aibă jurnalişti şi camere de filmat în Parlament. Nu le-a ieşit, drept pentru care au apelat la variantă de criză: discutăm pe baza unui raport secret, motiv pentru care presa trebuie evacuată”, a completat Raeţchi.
În opinia deputatului PNL, ministrul Carmen Dan a venit „neinvitată” în şedinţa de marţi a Comisiei pentru apărare, pentru ca PSD să evite procedura oficială potrivit căreia ar fi fost necesară şi prezenţa prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru.
„În al doilea rând, şi mult mai important, doamna Dan a venit „neinvitată”, deşi fusese invitată, pentru că interesul PSD era să ocolească procedura oficială. Dacă era respectată această procedură, doamna Dan trebuia să stea la masă alături de prefectul Capitalei, doamnă Cliseru, şi să răspundă în paralel la întrebări. Venind însă „neinvitată”, doamna Dan a avut grijă să o ţină departe de Comisie pe doamna Cliseru. Mai mult, dacă procedura era respectată, doamna Dan era obligată să răspundă public tuturor întrebărilor în cadrul unor audieri oficiale-în timp ce strategia echipei sale a fost să susţină că a venit neoficial, în vizită, pentru că era în zonă, ca să ne lase un raport secret-pe care noi nu îl cerusem-şi despre care nu poate să discute-deşi noi solicităm răspunsuri la întrebări care nu implicau niciun raport şi niciun secret. Din fericire, nici aici cei de la PSD nu s-au dovedit nişte strategi străluciţi. Şi asta pentru că, încercând să ocolească procedura, ei nu au făcut, în fapt, decât să o amâne cu o săptămână. Cu alte cuvinte, solicitarea PNL se află în continuare în circuit instituţional, invitaţia oficială trebuie în continuare trimisă doamnei Dan, iar ea trebuie să se prezinte în faţa Comisiei la audieri, nu pentru o vizită generoasă şi secretizată”, a conchis Raeţchi.
După aproximativ 65 de minute de discuţii între membrii Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor şi ministrul de Interne, Carmen Dan, pe tema protestelor violente din 10 august, la care presa a avut acces, preşedintele forului legislativ, Dorel Căprar, a anunţat marţi că discuţiile vor continua în absenţa presei şi a invitaţilor care nu au certificat ORNISS.