UPDATE Senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice, a declarat marţi că ar trebui prelungit termenul de studiere a dosarului de la DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a da posibilitatea să-l vadă şi senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice.
„Ar trebui să trimitem la Biroul permanent solicitarea de a studia în continuare dosarul, pentru că BP a fost cel care a stabilit că pot să studieze şi senatorii care nu sunt membri ai Comisiei juridice dosarul”, a precizat Cazanciuc în cadrul şedinţei Comisiei juridice.
În context, senatorii Daniel Fenechiu (PNL) şi Edward Dircă (USR) s-au opus acestei hotărâri, menţionând că vor cere BP să nu dea curs solicitării senatorilor social-democraţi din comisie.
„Până în 2020 noiembrie, poate să vadă dosarul. În noiembrie, având în vedere că sunt alegerile, ar fi cazul să înceteze. Dacă e prea scurt 2020 noiembrie, putem să mergem până în decembrie”, a comentat, ironic, Fenechiu.
La rândul său, Dircă a spus că s-a stabilit deja până la ce dată se poate consulta dosarul.
„Îmi amintesc că, la ultimul termen, când am discutat chestiunea aceasta, stabilisem că până la data de… se poate consulta dosarul. Practic, acum prelungim termenul”, a afirmat senatorul USR.
Membrii Biroului permanent din Senat au decis, în luna decembrie a anului trecut, prelungirea cu zece zile a termenului pentru întocmirea raportului de către senatorii jurişti în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
________
Grupul PNL din Senat cere măsuri în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Cererea procurorilor a ajuns în Senat de trei luni, însă nu există încă o dată stabilită pentru votul în plen.
„Grupul PNL solicită o explicaţie cu privire la nerespectarea calendarului votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicită începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu. Această întârziere neregulamentară fără precedent din partea Comisiei Juridice a Senatului este generată cel mai probabil de interese politice PSD-ALDE”, precizează liberalii, într-o scrisoare semnată de liderul grupului, senatorul Florin Cîţu.
Liberalii cer ca acest dosar să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de plen din data de 20 februarie, iar în cazul în care raportul Comisiei Juridice nu va fi elaborat, situaţia dosarului să fie discutată fără raport de către plenul Senatului. Totodată, se cere sancţionarea preşedintelui Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc, pentru „nerespectarea termenelor stabilite chiar în Regulamentul Senatului”.
DNA a anunţat, în noiembrie 2018, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală. Cererea de încuviinţare a urmăririi penale a fost trimisă la Parlament.
„În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, mai spune DNA.
Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în acre au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.
După audierea lui Tăriceanu în Comisia Juridică, s-a stabilit un termen pentru ca senatorii să studieze cele 73 de volume ale dosarului. În luna ianuarie a fost vacanţă parlamentară, astfel că au trecut deja trei luni de la solicitarea DNA.