Potrivit comunicatului, în mandatul ministrului liberal Eugen Nicolăescu a fost finalizată procedura de actualizare a listei de medicamente compensate cu molecule și indicații noi, iar Hotărârea de Guvern de aprobare a acesteia a fost trimisă spre avizare și aprobare.
„În urma acestui demers, lista a fost completată cu peste 100 de medicamente sau indicații noi, destinate în principal tratării afecțiunilor oncologice, diabetului, afecțiunilor cardiovasculare, afecțiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum și bolilor rare, fără a se limita doar la aceste patologii.
Asociațiile de pacienți au fost parte activă la elaborarea listei, care răspunde așteptărilor populației. Un asemenea proces nu a mai fusese realizat din anul 2008, tot în mandatul PNL și pentru prima dată el s-a făcut după o metodologie de evaluare complexă și riguroasă, agreată la nivel internațional”, se arată în comunicatul PNL.
Liberalii susțin că toate condițiile necesare introducerii listei de medicamente au fost create și acceptate de către organismele internaționale — FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, incluzând și studiul de impact financiar care a fost agreat cu finanțatorii internaționali.
„Pornind de la nevoia ca pacienții din România să beneficieze de cele mai noi tratamente, pe principiul medicinei bazate pe dovezi, PNL consideră neprincipial și nejustificat orice demers de amânare a introducerii noii liste. Dacă actualul Guvern dorește în mod real respectarea programului asumat în 2012 și a angajamentelor publice, va trebui să adopte imediat Hotărârea de Guvern de actualizarea a listei de medicamente, astfel încât până la 1 aprilie să existe și timpul de pregătire necesar”, precizează PNL.