Potrivit lui Radu Carp, „Guvernul refuză să discute orice soluție pentru TVR”, deși, după cum susține el, este singurul care poate veni cu o rezolvare, fiindcă, în 2012, a fost semnat un memorandum între Guvernul Ponta și Televiziunea Română, prin care TVR se angaja să dea afară peste 800 de persoane, iar Executivul se obliga să indexeze taxa radio-tv cu rata inflației.
Carp a precizat că indexarea taxei radio-tv nu a fost aplicată deși „calculul arată că, dacă s-ar indexa cu 0,5%, TVR nu ar fi în deficit, ci chiar într-un ușor profit și ar putea să își plătească datoriile istorice”.
„Solicităm Guvernului aplicarea memorandumului, respectiv indexarea taxei cu rata inflației din 2012 până în prezent, memorandumul fiind semnat, adică în schimbul ăsta au fost dați afară niște oameni care nu mai lucrează, vorbim de peste 800 de oameni. Cerem, de asemenea, și cei de la ANAF au spus foarte clar: suntem de acord ca MF să dea o rezoluție pozitivă — amnistierea fiscală, deci practic ștergerea datoriilor. În schimbul acestei soluții, TVR poate să renunțe, de exemplu, la veniturile din publicitate. (…) Televiziunea publică nu are nevoie de publicitate dacă are alte surse de finanțare”, a declarat Carp, vineri, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.
De asemenea, liberalul a adăugat că Televiziunea publică este singura din Europa care plătește TVA de 24%. „Din păcate, Televiziunea publică este singura din Europa care plătește TVA de 24%. Televiziunile publice în statele europene sunt scutite de TVA sau plătesc un TVA redus, de 8 — 9%”, a subliniat Carp.
El a ținut să precizeze și faptul că, la începutul săptămânii, ANAF a blocat un cont al TVR în valoare de 10 milioane lei, pentru a acoperi o datorie a televiziunii din perioada în care director general al SRTv era Alexandru Sassu.
„Săptămâna a debutat cu instituirea unei popriri din partea ANAF pe unul dintre conturile TVR, un cont de 10 milioane lei, este vorba de o datorie din 2010, din timpul administrației lui Alexandru Sassu, un președinte TVR pus de PSD la vremea respectivă. ANAF era obligat să facă această mișcare pentru că era vorba de un cont care în cinci ani se prescrie. Dacă nu făcea acest lucru, ANAF ar fi fost tras la răspundere de Curtea de Conturi”, a mai spus Radu Carp.