„PNL solicită prim-ministrului Viorica Dăncilă numirea unui ministru în fruntea Ministerului Educaţiei Naţionale. Este o ruşine că al cincilea ministru PSD, în doar doi ani şi jumătate de guvernare, nu este încă numit şi este folosit ca interimar ministrul Breaz, cel care şi-a demonstrat incompetenţa cu vârf şi îndesat în grava problemă a finanţării instituţiilor de cultură. De asemenea, mai sunt trei săptămâni până la începutul anului şcolar şi soarta elevilor din România, a profesorilor şi părinţilor este grevată de câteva probleme majore şi primul ministru trebuie să răspundă la aceste probleme şi să prezinte soluţii. Atragem atenţia că principala problemă la începutul anului şcolar va fi lipsa manualelor şcolare pentru elevii de clasa a şaptea, aceeaşi generaţie care an de an, începând cu clasa pregătitoare, nu a avut manuale pe bănci, la început de an şcolar”, a arătat Turcan, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberal a apreciat că este posibil ca manualele pentru elevii de clasa a şaptea să ajungă la aceştia „cel mai devreme la începutul lunii octombrie”. Ea a opinat că vina pentru acest lucru aparţine foştilor miniştri ai Educaţiei Naţionale şi premierului şi a spus că MEN a stabilit încă din noiembrie 2018 care sunt manualele care trebuie publicate, ordinul de ministru a fost semnat abia pe 5 februarie, iar licitaţia a început în martie. Totodată, evaluarea manualelor s-a prelungit cu o lună.
Turcan a subliniat că înainte de începerea anului şcolar viitorul ministru al Educaţiei „trebuie să prezinte clar răspunsurile la probleme legate de punerea în pericol şi compromiterea unor programe naţionale, vitale” pentru diminuarea ratei de abandon şcolar.
„Mă refer la programul ‘Merg la şcoală’, care tocmai a fost anulat, cu cinism fiind anunţat de către primul ministru că acest program a fost anulat la solicitarea părinţilor. Ce părinţi? Să ne spună exact prim-ministrul Viorica Dăncilă ce părinţi au solicitat anularea programului? Răspunsul vine că aveau nevoie de bani: un miliard de lei, bani care ar fi trebuit cheltuiţi pentru rechizite, cărţi, manuale şi echipamente sportive. De asemenea, programul Alimentaţie diversificată în şcoli. Programul pilot este compromis total, pentru că autorităţile nu au avut timpul necesar să deruleze achiziţiile publice, astfel încât începând cu 9 septembrie, în loc de corn şi lapte, cei 50.000 de copii selectaţi în programul pilot să primească o masă diversificată”, a spus Turcan.
Liderul liberal a mai declarat că PSD „a pus în pioneze” alte două programe: cel care vizează extinderea la nivel naţional a programelor de after-school şi cel pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor.
„Prin ordonanţa 51, contestată la CCR inclusiv de către Avocatul Poporului (…) transportul intrajudeţean gratuit al copiilor este practic sabotat, iar aceştia îşi vor desfăşura transportul până la şcoală şi înapoi în condiţii de maximă nesiguranţă, ca să nu mai vorbim de condiţii financiare prohibitive, care încalcă articolul constituţional de acces gratuit la educaţie”, a explicat Raluca Turcan.