„În această săptămână, în Senatul României vom solicita PSD deblocarea situației discutării OUG 55. Au trecut deja zece zile peste termenul acordat comisiei pentru a veni cu un raport în plenul Senatului. Considerăm că PSD ar trebui să țină cont de faptul că indiferent de interesul pe care l-au avut sau pe care îl au în legătură cu acest proiect legislativ, el trebui discutat. De altfel, CCR specifică clar și limpede că trebuie reglementate toate măsurile care sunt necesare pentru a stabili efectele pe care le-a produs această OUG pe timpul aplicării ei”, a afirmat Stroe la o conferință de presă.
Purtătorul de cuvânt al PNL a susținut că se impune o dezbatere reală pe acest subiect în Senat, „mai mult decât a corecta o lege strâmbă”.
„Practic, cei care au trădat încrederea cu care au fost învestiți de cetățeni, cei care și-au trădat propriile partide, cei care au fost complici oarecum la acest demers de influențare a alegerilor trebuie să plătească cu mandatul. Poziția noastră ne-o menținem, este fermă, în sensul în care cei care s-au folosit de această ordonanță de urgență trebuie să-și piardă mandatul, exact, precis și conform legislației care funcționa până la momentul suspendării acestei legi de către actuala majoritate. Cerem PSD să înțeleagă că acest subiect nu poate fi ignorat și, bineînțeles, deciziile CCR nu pot fi tergiversate sau schimbate”, a subliniat Stroe.
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis la mijlocul lunii decembrie că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, admițând astfel obiecția formulată de parlamentarii PNL și PDL.
Potrivit deciziei CCR, Parlamentul urma să reglementeze prin legea de respingere măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curții.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat în luna februarie proiectul legii de respingere a Ordonanței de urgență 55/2014.