Democrat-liberalii nu exclud o alianţă cu Partidul Naţional Liberal, însă condiţiile pe care le pun colegilor lor de dreapta sunt extrem de aspre. Astfel, pentru reapropiere între cele două partide PNL trebuie să se distanţeze de măsurile alianţei USL, să susţină proiectele de legi ale PDL-ului şi să voteze moţiunea simplă pe care PDL o va depune în toamnă.
Potrivit surselor democrat liberale, dacă PNL demonstrează că este un partid de dreapta se poate discuta şi despre o eventuală unificare. Reacţia vine după ce Elena Udrea a spus că este necesară refacerea alianţei dintre cele două partide.
„Practic, trebuie, înainte de a face o unificare, să dovedim că putem lucra împreună pe proiecte comune. Vă reamintesc că PDL a creat Coaliţia pentru Constituţia Cetăţeanului, unde am invitat şi celelalte partide să ni se alăture. Există două iniţiative în Parlament în PDL, cea privind relaxarea fiscală şi sprijinirea întreprinzătorului. Sunt proiecte la care putem să dovedim că toţi cei de pe dreapta, care declarăm că suntem de dreapta şi că vrem întărirea dreptei să ne sprijinim în proiecte. Este primul test pe care trebui să-l trecem împreună. După aceea va veni testul europarlamentarelor şi, ulterior, vom vedea ce se mai face. S-o luăm încet„, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, într-o conferinţă de presă.
Întrebată dacă o eventuală colaborare cu PNL este condiţionată de prezenţa la conducerea partidului a lui Crin Antonescu, Adriana Săftoiu a subliniat: „Dacă PNL susţine măsuri de dreapta sau sancţionează Guvernul USL pentru măsurile pe care le ia, şi care nu sunt deloc liberale şi nu stimulează deloc mediul de afaceri, sigur că putem discuta, dar dacă intraţi în detalii, cine va conduce, mi se pare, în momentul de faţă, neinteresant„.