„Suntem categoric împotriva procedurii de urgență și nu înțelegem de ce niște legi care reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, organizarea judiciară, statutul procurorilor și judecătorilor, să fie dezbătute în procedură de urgență. (…) Creează un semn de întrebare legat de motivele unei astfel de urgențe, atâta timp cât domnul Tudorel Toader vorbește despre ele de o bună bucată de vreme, de luni de zile, și nu a catadicsit să le înainteze ca proiect de lege al Guvernului și a apelat probabil la parlamentarii anti-justiție de serviciu să își asume răspunderea să le înainteze„, a declarat Orban, la Parlament.
Orban a precizat că liberalii nu susțin discutarea acestor proiecte de lege, despre care a arătat că în mare parte conțin propunerile ministrului Justiției, în comisia specială.
„Suntem categoric împotriva sesizării comisiei speciale, înființate prin hotărârea Parlamentului, (…) nu are competența să dea raport în ceea ce privește proiecte de legi înaintate Parlamentului după înființarea acestei comisii speciale. (….) Aceste proiecte de legi trebuie dezbătute la comisiile juridice ale Camerei Deputaților, respectiv Senatului”, a spus liderul PNL.
El a menționat că liberalii vor încerca să sesizeze Comisia de la Veneția în cazul propunerilor legislative referitoare la legile Justiției.
„Domnul Tudorel Toader, dezinvestindu-se, nu a mai avut o discuție cu Comisia Europeană, respectiv cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Timmermans, și, de asemenea, a uitat că promisese să ceară aviz de la Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția, după știința noastră, se mai întrunește anul acesta doar în decembrie, urmând ca prima întâlnire din anul viitor să fie aproximativ în aprilie. Noi considerăm necesar și vom încerca prin grupurile parlamentare ale PNL să sesizăm Comisia de la Veneția privitor la aceste acte normative”, a afirmat Ludovic Orban.
Liderul PNL s-a arătat îngrijorat cu privire la faptul că unele propuneri anunțate de ministrul Justiției au dispărut.
„Pe fond, sigur că au dispărut câteva dintre propunerile anunțate public de ministrul Toader și susținute de PSD atât prin vocea liderului său, cât ALDE, prin vocea domnului Tăriceanu. Au dispărut subit și ne îngrijorează acest lucru pentru că nu le vedem formulate. Mă refer la prevederea legată de încălcarea autonomiei procurorului de caz, scoaterea președintelui din procedura de numire a șefilor de parchet„, a arătat Orban.
El a criticat posibilitatea înființării Direcției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de procurori și de judecători.
„Acest lucru ne arată în continuare tentativa partidului de guvernământ de a-și construi un instrument politic prin care să intimideze procurorii și judecătorii. (…) Nu înțelegem rostul unei astfel de direcții speciale pentru că există la ora actuală competențe în funcție de structurarea și atribuțiile diferitelor parchete de a judeca procurorii și judecătorii, de a ancheta procurorii și judecătorii care au săvârșit diferite infracțiuni. (…) Nu înțelegem rostul unei astfel de direcții decât cunoscând foarte bine care este intenția celor din partidul de guvernământ și anume acela de a pune presiune și de a încerca să intimideze procurorii și judecătorii”, a precizat Orban.
Președintele PNL a sesizat faptul că în texte nu mai apare președintele României în procedura de revocare a șefilor de Parchete.
„Nu este nimic prevăzut referitor la Inspecția Judiciară, nu este foarte clar nici un alt aspect și pe care ni se pare extrem de ciudat ca ministrul Justiției să prezinte un raport în fața Parlamentului referitor la activitatea Direcției speciale de investigare a infracțiunilor comise de procurori și judecători. Asta ne arată că de fapt inițiatorii vor să-și arate mușchii„, a completat liderul PNL.