Senatorii PNL stâng semnături pentru înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului. Liderii liberali au anunţat, în repetate rânduri, că poartă negocieri pentru formarea unei noi majorităţi în Senat.
Potrivit Regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei sau încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.
CITEŞTE ŞI PNL va încerca DEBARCAREA lui Tăriceanu de la şefia Senatului. Anunţul Alinei Gorghiu
Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.
Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, solicitarea de revocare şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.
PNL îşi negociază MAJORITATEA în Parlament. Geoană confirmă negocierile cu liberalii
Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa, acesta urmând să fie înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.
CITEŞTE ŞI SCHIMBAREA lui Tăriceanu. Ponta: PNL se ocupă de cumpărat parlamentari. Fiecare cu preocupările lui
Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.
Pe perioada vacanţei funcţiei de preşedinte al Senatului, atribuţiile acestuia vor fi îndeplinite de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.