PNL forţează candidatura lui Iohannis la parlamentare. Liberalii au depus un proiect de modificare a legii electorale, care să îi permită preşedintelui intrarea în Senat

Partidul Național Liberal (PNL) a înregistrat în Parlament un proiect de lege care modifică legea electorală pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din acest an.
Filip Stan
18 sept. 2024, 16:31
PNL forţează candidatura lui Iohannis la parlamentare. Liberalii au depus un proiect de modificare a legii electorale, care să îi permită preşedintelui intrarea în Senat

Proiectul introduce un nou articol care permite președintelui României, în ultimele trei luni de mandat, să candideze pe listele unui partid politic, ceea ce l-ar ajuta pe Klaus Iohannis să obţină un loc în senat, pe listele PNL.

„Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”, se arată în proiectul propus de liderii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a justificat proiectul, subliniind că orice persoană care are dreptul constituțional de a candida la alegeri trebuie să poată face acest lucru.

„PNL consideră că orice persoană care nu are interzis dreptul constituţional de a candida la alegerile parlamentare trebuie să poată să se înscrie în cursa electorală”, a spus acesta.

În privința impactului asupra PNL, Fenechiu a declarat: „Fac parte dintre cei care l-au susţinut pe Klaus Iohannis şi la prima candidatură şi la a doua. Niciodată nu m-am dezis de Klaus Iohannis şi cred că experienţa unui preşedinte într-o zonă politică este deosebită. După ce ai fost cinci sau 10 ani la Cotroceni, cred că anvergura ta, experienţa ta este extrem de importantă. Să îţi serveşti patria din orice poziţie este o chestiune onorantă”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunț privind lansarea Planului Național pentru Marea Industrie: „Cel mai important pachet economic de susţinere a economiei”

Premierul Marcel Ciolacu a comentat, la rândul său, pe marginea acestui subiect, precizând că nu a discutat cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, despre o eventuală modificare a legii.

„Bănuiesc că preşedintele nu vrea să candideze pe lista PSD”, a spus Ciolacu.

În sprijinul candidaturii lui Klaus Iohannis, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat: „Nu este interzis din punct de vedere constituțional”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a adăugat, la România TV: „Vă spun principial acum, oricine ar dreptul să aleagă și să fie ales. Nu sună bine, dar dreptul există. Nu sunt convins dacă politic le face bine sau rău treaba asta”.

Proiectul de lege este o lege organică și necesită votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor. Termenul limită pentru depunerea listelor la alegerile parlamentare este 17 octombrie, ceea ce înseamnă că legea trebuie aprobată în mai puțin de o lună. Surse din PNL au indicat că nu toți parlamentarii liberali ar putea susține proiectul.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, despre talmeş-balmeşul din campania pentru prezidenţiale: „În așteptarea delirului oficial, avem parte de suficient antren”

Elena Lasconi, despre posibila candidatură a lui Klaus Iohannis la Senat: Tupeul nu mai are limite

Preşedintele USR, Elena Lasconi, lansează un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis, care ar putea candida la pentru un post de senator. „Tupeul lui Iohannis nu mai are limite”, spune Lasconi şi îi reaminteşte că nu a venit niciodată în faţa Parlamentului să discute teme importante pentru societate.

„Klaus Iohannis, preşedinte al României, nu a venit nici măcar o singură dată în faţa Parlamentului să vorbească despre lista lungă de teme importante pentru societatea românească. Acum, foloseşte PNL şi se gudură pe lângă PSD ca Parlamentul pentru care n-a avut pic de respect să dea o lege pentru el! Tupeu nemărginit”, spune, miercuri, Elena Lasconi.

Preşedintele USR le cere liberalilor „care au mai rămas în PNL” să nu devină „marionete ale unui preşedinte care ne-a păcălit pe toţi” şi să nu susţină proiectul de lege depus de „unii din PNL”, proiect care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.

„Pot înţelege că PSD va executa ordinele lui Iohannis, pentru că îi datorează venirea la guvernare, dar nu pot înţelege tupeul şi cinismul dus la extrem. Mandatul preşedintelui a fost unul contrareformist, nu este de mirare că a ajuns să-l copieze pe Ion Iliescu, tătucul statului mafiot care îi asupreşte pe români de 35 de ani. În ultimul an, propaganda iohannistă ne-a asigurat că preşedintele are nenumărate opţiuni de a-şi continua cariera la nivel internaţional, însă iată că realitatea era alta. În realitate, Iohannis este un politician mediocru şi toată lumea – şi la NATO, şi la UE – a înţeles că un personaj atât de leneş şi fără pic de consistenţă nu poate ocupa un rol important. De altfel, el nu a primit nici măcar un post de reprezentare la UE”, adaugă Lasconi.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat joi, că PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite preşedintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcţie aleasă în Parlamentul României.

DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
O nouă GRATUITATE pentru românii cu venituri sub 3000 de lei. Este vestea care va bucura milioane de oameni
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Philipp Plein și Andreea Sasu, prima apariție oficială în public de când au devenit părinții. Românca a fost răvășitoare
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Femeie de 64 de ani atacată de un piton în propria locuință din Bangkok
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!