Apelul senatorului liberal a venit în contextul dezbaterii, în plen, a unei propuneri legislative a mai multor parlamentari PNL, de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi de eliminare a votului uninominal pentru preşedinţii de Consilii Judeţene, şi alegerea lor, prin vot indirect, dintre membrii Consiliului Judeţean.
Senatorul PNL Puiu Haşotti a declarat, în cadrul dezbaterilor la această iniţiativă, că Parlamentul trebuie să dea un semnal politic, precizând că, în urmă cu un an, în Parlament s-a înfiinţat o comisie de cod electoral, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
„Din păcate, şi nu vreau să fac un proces de intenţie, nu vreau să fac vreo acuzaţie, nu ştiu dacă e vina cuiva, dar această comisie nu a fost întrunită nici măcar o singură dată”, a spus Haşotti.
El a mai spus că în 2005 a explodat pe piaţa publică „o discuţie care a făcut enorm de mult rău” vieţii politice din România, şi anume alegerea prin vot uninominal a Parlamentului” , care „a creat şi nişte confuzii inimaginabile”, inclusiv „iluzia, pentru mulţi dintre parlamentari, că au fost aleşi de cetăţeni”.
Potrivit senatorului PNL, prin votarea acestei iniţiative legislative, Senatul ar trebui să transmită un mesaj politic către colegii deputaţi, astfel încât această comisie de cod electoral să discute la pachet toate legile electorale şi să îşi reia, astfel, activitatea.
Propunerea legislativă semnată de parlamentarii PNL are ca obiect de reglementare regândirea legislaţiei electorale, în sensul revenirii la principiul alegerii primarilor în două tururi, dacă niciunul din candidaţi nu obţine, în primul tur, peste 50% din voturile valabil exprimate.
În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri.
Iniţiatorii propun şi revenirea la modalitatea de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean prin vot indirect, dintre membrii consiliului judeţean aleşi, şi nu prin vot uninominal.
Propunerea legislativă a primit un raport de respingere atât din partea Comisiei juridice, cât şi din partea Comisiei de administraţie publică din Senat.