Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL UPDATE

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL, el câştigând alegerile din partid în faţa lui Cristian Buşoi.
Filip Stan
16 iun. 2017, 12:44
Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL UPDATE

UPDATE: Ludovic Orban: Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL

Ludovic Orban, ales președinte al PNL, a afirmat, sâmbătă, la finalul Congresului, că încrederea liberalilor îl onorează, și a precizat că nu este victoria lui, ci a partidului.

„Vă mulțumesc pentru încrederea voastră, mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mai grea, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii PNL pentru România”, a spus Orban.

Noul lider al liberalilor l-a invitat pe contracandidatul său Cristian Bușoi pe scenă, după anunțarea rezultatelor.

„Îl felicit pe Ludovic Orban. PNL trebuie să rămână o echipă unită, să meargă înainte cu toată forța”, a spus Bușoi.

El a susţinut că drumul pe care liberalii trebuie să-l arate românilor este cel spre prosperitate.

„Am înţeles că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate în felul în care acţionează şi comunică PNL. PNL trebuie să rămână o echipă unită, PNL trebuie să meargă înainte cu toată forţa, cu toată încrederea, pentru că ideile şi principiile pe care noi le apărăm sunt ideile şi principiile drepte, iar drumul pe care noi vrem să-l arătăm românilor este drumul spre prosperitate şi spre mai bine pentru România şi români. Felicitări Ludovic, felicitări dumneavoastră, vă mulţumesc din suflet”, a conchis Cristian Buşoi.

UPDATE: Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL

Ludovic Orban a fost ales preşedinte al PNL sâmbătă, în cadrul congresului partidului desfăşurat la Romexpo. Potrivit anunţului oficial, Orban a obţinut 3.518 voturi, în vreme ce contracandidatul său, Cristian Buşoi, a primit abia 952 de voturi, în timp ce 34 de voturi au fost declarate nule. Rezultatul votului a fost primit cu aplauze şi urale de delegaţii PNL prezenţi la congres.

„Pentru moţiunea ‘PNL, partidul viitorului’ a domnului Cristian Buşoi au fost 952 de voturi. Pentru moţiunea ‘Forţa dreptei’, a domnului Orban Ludovic” s-au înregistrat 3.518 voturi”, a declarat preşedintele comisiei de numărare a voturilor, Mircea Toader.

UPDATE Ludovic Orban: PNL să ajungă la guvernare doar prin votul oamenilor, să susţinem alegeri anticipate

Ludovic Orban, candidat la preşedinţia PNL, a declarat sâmbătă, la congresul partidului, că îşi doreşte ca liberalii să ajungă la guvernare, dar nu oricum, ci exclusiv prin votul românilor şi de aceea a îndemnat la susţinerea de către PNL a soluţiei alegerilor anticipate.

„Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă e să susţinem ceva, dragii mei. Să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă om la om cu cei care azi îşi bat joc de România”, a declarat Ludovic Orban de la tribuna congresului PNL.

El a spus că în echipa sa sunt oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică şi care îşi doresc cu adevărat ca PNL să ajungă cea mai importantă forţă poltică.

„Am chemat oameni cu performanţe, oameni care au înregistrat victorii, oameni care au bătut PSD în întreaga lor carieră politică, am chemat alături de mine oameni care doresc cu adevărat să readucă PNL pe locul pe care îl merită şi anume acela de cea mai importantă forţă politică din România”, a mai spus Orban în faţa congresului.

UPDATE Cristian Buşoi: E momentul să fim curajoşi şi să construim o majoritate parlamentară; ceea ce face PSD e circ

Cristian Buşoi, candidat la şefia PNL, a afirmat sâmbătă, cu ocazia Congresului, că ceea ce face PSD în aceste zile este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, fiind astfel momentul ca liberalii să fie curajoşi şi să construiască în jurul lor o majoritate în Parlament.

„PSD nu-i respectă pe români, nu-i respectă nici măcar pe aceia care i-au votat, pe care i-au amăgit cu promisiuni pe care nu le vor pune în niciun fel în aplicare. Ceea ce face azi PSD e un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, nicidecum de principii sau de soluţii pentru viitorul României. Este momentul să fim curajoşi, e momentul să construim în jurul PNL o majoritate în Parlamentul României în zilele următoare”, a afirmat preşedintele PNL Bucureşti.

El i-a asigurat pe români că poate fi liderul care va duce PNL la guvernare.

„Da, putem guverna România cu mai multă responsabilitate şi mult mai bine pentru că ne respectăm această ţară şi îi respectăm pe români. Şi da, pot fi liderul care duce PNL către guvernare”, a conchis Cristian Buşoi.

UPDATE Quintus, liberalilor: Vă îndemn să votați pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea PNL

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, le-a transmis liberalilor un mesaj în care i-a îndemnat să-i voteze pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea partidului.

„Vă îndemn să votați pe cei mai vrednici și devotați liberali în fruntea partidului, în așa fel încât ca el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitați nicio clipă că sunteți membri ai unui istoric partid care și-a slujit mereu țara în momentele ei de cumpănă și mai ales că sunteți urmașii marilor noștri Brătieni. Așa să vă ajute Dumnezeu!”, se arată în mesajul lui Mircea Ionescu-Quintus, citit de liberalul Virgil Guran.

Președintele de onoare al PNL le-a mai urat liberalilor „să trăiască mai mult decât el și să devină mai înțelepți decât el”.

UPDATE Congresul PNL a adoptat modificările la Statut

Congresul Partidului Național Liberal a adoptat, sâmbătă, modificările la Statutul liberalilor.

Președintele Comisiei de statut, Cătălin Boboc, a prezentat ultimele modificări, respectiv faptul că în Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți — 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională — și 8 vicepreședinți pentru regiunile de dezvoltare.

El a precizat că în Biroul Executiv vor exista 16 membri cu rang de vicepreședinți.

Aceste modificări au fost adoptate cu majoritate de voturi, înregistrându-se o singură abținere.

Întregul Statut al PNL, modificat la Consiliul Național din luna martie, a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Consiliul Național de Coordonare se va reuni duminică pentru alegerea a patru prim-vicepreședinți, a secretarului general, a 16 vicepreședinți — 8 vicepreședinți pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate, și 8 vicepreședinți pe regiunile de dezvoltare — și 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul și membrii comisiilor CA și CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de președintele PNL.

UPDATE  Turcan: Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lansat sâmbătă, de la tribuna congresului partidului, critici dure la adresa PSD, formaţiune despre care a spus că dăunează grav României şi că este prizoniera unui lider „obsedat de putere” care se distruge singur.

„PNL va putea guverna modern, eficient şi european, cu siguranţă mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat şi au aşteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a trecut în revistă criticile formulate de către PNL la adresa PSD, spunând că s-au dovedit a fi adevărate.

„Am spus că programul de guvernare este nesustenabil, că are mai mult idei frumoase de prezentat la televizor, şi aşa a fost. Am spus că Dragnea este obsedat de putere şi că se va distruge singur şi că îşi va distruge şi partidul. Aşa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 şi anume «noaptea ca hoţii». Şi asta se întâmplă azi şi se acuză public de hoţie şi jaf la drumul mare”, a mai spus preşedintele interimar al PNL.

Raluca Turcan i-a îndemnat pe liberali, de la tribuna congresului, să îi sancţioneze prompt pe cei de la PSD şi să nu dezamăgească românii care aşteaptă ca PNL să guverneze bine şi profesionist.

UPDATE Attila Korodi: România are nevoie de o forță politică de dreapta

România are nevoie de o forță puternică politică de dreapta, care știe să militeze pentru statul de drept, a declarat sâmbătă liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, la Congresul PNL pentru alegerea președintelui partidului.

„România are nevoie de o forță puternică politică de dreapta, care știe să reprezinte în deciziile politice naționale oamenii de dreapta. Avem nevoie de o forță politică de dreapta puternică, care știe să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei. Democrația românească are nevoie de PNL ca un partid puternic care, indiferent dacă este la guvernare sau este în opoziție, să știe să lupte pentru valorile europene”, a spus Attila Korodi.

Liderul deputaților Uniunii a subliniat că, UDMR, ca reprezentat politic al unei comunități de 1,2 milioane de oameni, va fi totdeauna o platformă politică bazată pe dialog.

„Indiferent dacă în viitor veți fi în opoziție sau la guvernare, indiferent dacă noi suntem în opoziție sau la guvernare, reiterăm crezul nostru. Trebuie să avem un dialog între noi spre binele țării, spre bunele comunităților pe care le reprezentăm, atât la nivel național, cât și la nivel local”, a mai spus Korodi.

UPDATE Klaus Iohannis, mesaj la Congresul PNL: România are nevoie de partide puternice, dar nu unde doar liderul este puternic

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia Congresului PNL, în care afirmă că România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice, unde nu doar liderul este puternic, ci unde democraţia internă este reală şi există dezbatere. Şeful statului a susţinut că o formaţiune puternică va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni.

„Îmi doresc şi preşedintele Iohannis îşi doreşte acest lucru, ca această energie să se transforme în zilele, lunile şi anii viitori în proiecte pentru România şi pentru cetăţenii acestei ţări. România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţelegi însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potenţialul lor maxim”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de consilierul său Laurenţiu Ştefan.

În opinia şefului statului, „un partid puternic înţelege preocupările, grijile, nevoile şi aspiraţiile electoratului său şi răspunde articulând programe şi politici publice eficiente şi responsabile”.

„Un partid puternic oferă, în acelaşi timp, cetăţenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea şi ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni şi comunităţile lor, pentru a intări postura României în plan regional, european şi în lume”, a conchis Klaus Iohannis.

 

Congresul PNL a început la Romexpo puţin după ora 11:00, în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi, cu intonarea Imnului naţional. De la congres lipseşte fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu, scrie news.ro.

Primul dintre liderii PNL care a ajuns a fost Ludovic Orban.

Vor susţine discursuri, la congresul PNL, Antonio López-Istúriz White, secretar general al PPE, Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial, Attila Korodi, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor şi preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan. De asemenea, va fi citit un mesaj al preşedintelui de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus.

Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului preşedinte al partidului, după ce ultimul şef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis, în iunie 2014.

Delegaţii vor avea de ales între doi vechi liberali pentru preşedinţia partidului: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Fostul democrat-liberal Cătălin Predoiu, primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, s-a retras din cursă invocând jocuri de culise din partid înainte ca pretendenţii la postul de preşedinte să anunţe programele cu care candidează. Un alt candidat, Viorel Cataramă, a fost eliminat la rândul său din competiţie pentru că nu a reuşit să obţină sprijin pentru candidatura sa din partea a cel puţin 10 organizaţii judeţene, aşa cum prevede Statutul PNL.

Primul care îşi va prezenta moţiunea cu care candidează la şefia partidului va fi Cristian Buşoi.

Candidaţii la şefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrării în cursa pentru funcţia supremă în partid. Mai întâi, pentru a putea depune moţiunea de candidatură, care conţine viziunea despre partid celui care vrea să fie preşedinte, doritorii au trebuit să strângă minimum 35 de semnături din partea membrilor de partid. Apoi, după depunere, pentru a putea fi prezentată în congres, fiecare moţiune a trebuit validată de cel puţin zece organizaţii judeţene ale partidului.
În urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare susţinere, atât ca număr de voturi, cât şi ca greutate în partid a celor care fac parte din echipa sa.

Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată „Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.

Documentul prevede şi că unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desăvârşirea fuziunii între PDL şi vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie să facă „să dispară etichetarea şi discriminarea” între membrii partidului.

Ludovic Orban îşi propune instituirea „unei reale democraţii” în partid prin „radierea” delictului de opinie, respectarea „cu stricteţe” a instituţiei votului secret şi eliminarea „interimatelor prelungi” numite de către conducerea centrală.

La rândul său, moţiunea cu care Cristian Buşoi candidează la preşedinţia PNL, intitulată „PNL – Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene.

El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017.

În domeniul economic, Cristian Buşoi susţine reducerea rolului statului în economie, păstrarea cotei unice şi taxare zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create. În plan politic, preşedintele PNL Bucureşti estimează că bazinul electoral al PNL este de circa 45%, însă acesta s-a îndepărtat de partid în ultimii ani.

La congresul de sâmbătă, pe lângă liderul partidului, vor fi aleşi şi preşedintele Curţii de Arbitraj şi cel al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.

Congresul va fi urmat duminică de şedinţa Consiliului Naţional care va alege echipa centrală a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepreşedinţi, 16 vicepreşedinţi şi 16 membri, care urmează să fie aleşi duminică, 18 iunie, în cadrul Consiliului Naţional.

Nu mai puţin de 108 membri ai PNL şi-au depus candidaturile pentru aceste funcţii, 8 candidând pentru cele 4 funcţii de prim-vicepreşedinte, 51 pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte şi 49 pentru celelalte 16 funcţii de membru simplu.

Pentru funcţia de trezorier s-a înscris un singur candidat, Antonel Tănase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte secretarul general, acesta urmează să fie ales tot pe 18 iunie în cadrul Consiliului Naţional, dar el va fi propus de noul preşedinte PNL care va fi ales sâmbătă de congres.

Printre cei 8 candidaţi la funcţiile de prim-vicepreşedinte se numără Ilie Bolojan, care candidează împotriva lui Viorel Cataramă pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candidează împotriva lui Alin Tişe pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu şi Nicolae Robu candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru mediul de afaceri şi societate civilă, iar Mircea Hava şi Mugur Cozmanciuc candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale.

Congresul de sâmbătă este prima reuniune a acestui for de la încheierea fuziunii dintre PNL şi PDL.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București