Mai mulţi liberali au semnat, în 2010, un proiect de lege pentru modificarea Legii Educaţiei. Astfel, ei voiau atunci ca liceul să aibă trei clase, iar clasa a IX-a să treacă la gimnaziu. Între timp, aceste prevederi au fost incluse în Legea Educaţiei, elaborată de Daniel Funeriu, însă cei doi deputaţi s-au răzgândit, iar acum vor revenirea la formula liceu de patru ani.
Mihăiţă Calimente, deputat PNL, care a vrut şi el în 2010 ca liceul să aibă trei clase, a explicat la România TV de ce s-a răzgândit. „Nu este o greşeala ca şi clasa a IX-a să fie la gimnaziu sau la liceu. Ideea este că noi suntem într-o alianţă. În 2010 eram într-o altă alianţă şi aveam un alt punct de vedere. Atunci s-a considerat că dacă suntem într-o alianţă şi ministrul de la vremea respectivă mergea pe această idee, noi să mergem pe aceeaşi idee. Sigur, lucrurile ar trebui până la urmă să fie stabilite şi lămurite. Ar trebui ca toate forţele politice să se hotărască care este structura anului de învăţământ”, a spus Mihăiţă Calimente.
Contactat de România TV, Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei, a explicat de ce este important ca şi clasa a IX-a să rămână la liceu. „Colegii noştri liberali, alături de cei din Partidul Conservator, au votat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor amendamentul prin care clasa a IX-a să rămână la liceu. Din punctul meu de vedere este important ca şi clasa a IX-a să rămână la liceu. Astfel, la finalul clasei a IX-a, copilul are 16 ani şi are 3 variante: să intre în câmpul muncii, să intre în şomaj sau să urmeze liceul. A menţine clasa a IX-a la liceu, permite elevului să dobândească într-un an de zile minime cunoştinţe pentru a putea intra în câmpul muncii dacă îşi doreşte asta la 16 ani”, a precizat Liviu Pop.
Guvernul trece la modificări-fulger ale Legii Educaţiei. După ce, în decembrie, a emis o ordonanţă prin care a schimbat legea-cadru în mai multe puncte esenţiale, Ministerul Educaţiei vine cu noi modificări impuse chiar prin amendarea OUG-ului aflat în vigoare. Cea mai importantă propunere adoptată în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor este rămânerea clasei IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.