Daniel Fenechiu spune că, pe lângă voturile parlamentarilor PNL, USR, PLUS şi UDMR, coaliţia mai primeşte frecvent voturi şi din partea minorităţilor naţionale şi că unii parlamentari ai PSD şi AUR nu votează unele iniţiative ale partidelor pe care le reprezintă.
„N-ar trebui să-mi dea emoții această moțiune, din argumente care eu cred că sunt evidente. Pe de o parte, coaliția guvernamentală este una solidă, care beneficiază de o bună majoritate de cel puțin 40-50 de parlamentari, dacă adăugăm și voturile care ne vin în mod constant de la minoritățile naționale, probabil că avansul pentru politicile guvernamentale se duce undeva spre 55-60 de voturi. Pe de altă parte, am constatat că și în PSD și în AUR există parlamentari care pun mai presus de orice rațiunea și care în anumite momente nu au participat la acest gen de demersuri exclusiv politice, politicianiste și populiste, ci au preferat să nu vină, fie nu au votat. Nu văd nici un motiv serios de îngrijorare în această moțiune, care e o cutumă parlamentară”, a spus la RFI Daniel Fenechiu.
Reacția senatorului PNL vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi la Antena 3, după întâlnirea cu premierul Florin Cîțu, că formațiunea sa va înainta o moțiune de cenzură, după ce Guvernul va depune PNRR la Bruxelles. Liderul social-democrat spune că va căuta sprijin parlamentar la AUR.
Întrebat dacă în perspectiva Congresului PNL, vor exista parlamentari liberali care vor vota moțiunea de cenzură, senatorul a răspuns: „Să știți un lucru: PNL este un partid solid și discuțiile care există în interiorul partidului rămân în interiorul partidului”.
„Din informațiile pe care le am până în momentul acesta, eu fiind în circumscripție la Bacău, nu dețin detalii de ultimă oră, însă știu că decizia cel puțin cum o cunosc eu este aceea de a nu prezenta PNRR în Parlament. În Parlament probabil că va veni proiectul subsecvent PNRR-ului, de rectificare bugetară și prin urmare cred că nu vom avea în Parlament PNRR-ul. Eu chiar apreciez că este corect ca PNRR-ul să nu vină în Parlament.
În contextul în care atât PSD, cât și AUR sunt în momentul de față într-o activitate evident antiguvernamentală, politicianistă, venirea PNRR-ului în Parlament nu ar face altceva decât să genereze o serie de discuții, care vor fi puerile din perspectiva posibilității modificării PNRR-ului, întrucât coaliția are majoritate, dar care ar putea afecta imaginea PNRR-ului și imaginea Guvernului. La dezbaterea bugetului de stat se fac o sumedenie de amendamente, prin care partidele de Opoziție încearcă să arate cât sunt de atașate de comunitățile care au trimis parlamentarii în Parlament.
Același lucru s-ar întâmpla și la dezbaterea PNRR-ului, ar fi un concurs de amendamente, ca să ducem bani la drumul nu știu care, să facem școala nu știu care și acest lucru ar afecta în opinia mea atât imaginea PNRR, cât și seriozitatea statului român”, afirmă Fenechiu, îtrebat dacă PNRR va fi prezentat în Parlament.