PNL a transmis, vineri, despre decizia CCR de a relua de la zero alegerile prezidenţiale, că este ”o decizie serioasă, pe care trebuie să o respectăm, luată pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă în alegeri şi afectării grave a procesului electoral”. Ciucă arată că, în acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate.
”E o decizie serioasă pe care Curtea Constituţională a adoptat-o şi pe care trebuie să o respectăm, luată pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă în alegeri şi afectării grave a procesului electoral. În acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate”, spune PNL.
Formaţiunea menţionează că ”România trebuie să menţină credibilitatea procesului electoral, prevenind interferenţele din afară şi sancţionând încălcările legislaţiei electorale”.
”PNL rămâne un partid de partea legii, un partid care susţine stabilitatea ţării, funcţionarea corectă a instituţiilor şi respectul faţă de cetăţeni. În această perioadă e nevoie de calm, de reducerea retoricii agresive şi de discuţii raţionale, chiar dacă ele se poartă de pe poziţii diferite”, mai afirmă PNL.
CCR a decis în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare. Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.