Liderii PNL au purtat negocieri cu celelalte formaţiuni politice pentru a forma o nouă majoritate în Senat şi au demarat procedura de strângere de semnături pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului.
Liberalii vor să propună săptămâna aceasta în şedinţa Biroului Permanent revocarea lui Tăriceanu, însă au luat în calcul şi amânarea schimbării lui Tăriceanu pentru săptămâna viitoare.
PNL vrea să îl susţină pentru şefia Senatului pe co-preşedintele PNL Vasile Blaga.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tariceanu, îi ia însă peste picior pe liberali şi le transmite că tot ce fac aceştia seamana cu o piesa de Caragiale.
„Situatia e cea pe care o vedeti si dumneavoastra, seamana putin cu povestea cu steagurile relatată de Ghiţă Pristanda în piesa lui Caragiale. În fiecare saptamana mai sunt racolaţi cativa senatori, asa incat probabil ca, intr-o zi, ne vom trezi ca grupul e mai mare decat numarul senatorilor alesi„, a spus, luni, Tăriceanu.
CITEŞTE ŞI Mircea Geoană anunţă NOI MAJORITĂŢI în Parlament: Practic, am CÂŞTIGAT Preşedinţia României
Întrebat dacă reprezentanții grupului PNL din Senat au înaintat Biroului Permanent al Camerei Superioare semnăturile strânse în vederea întocmirii unui proiect de hotărâre privind revocarea sa din funcție, Tăriceanu a replicat:
„Până în momentul de față nu am cunoștință de așa ceva. Dacă sunt strânse mai mult de o treime, foarte bine”.
Şeful PLR a arătat că, dacă se va schimba majoritatea în Senat, atunci se poate pune problema alegerii unui nou preşedinte.
„Eu nu mă cramponez de această funcţie. (…) Dupa cum vedeti, sunt bine-mersi si imi vad de treba. In politica trebuie sa te acomodezi si cu astfel de situatii”, a precizat Tariceanu.
Săptămâna trecută, prim-vicepreşedintele PNL, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că liberalii au început strângerea de semnături pentru revocarea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului.
Potrivit Regulamentului Senatului, pentru această procedură este nevoie de minimum o treime din numărul total al senatorilor.
În momentul de faţă, PNL are 59 de aleşi în Camera Superioară. Cu neafiliaţii şi UDMR ar ajunge la 73. Dacă acestora li se adaugă Mircea Geoană şi cei patru senatori care s-au se alătură noii formaţiuni anti-Ponta – Cătălin Croitoru, Valer Marian, Dan Tătaru şi Aurel Dan Ioniţă – liberalilor tot le-ar lipsi 7 voturi.