Potrivit declarațiilor făcute de Raluca Turcan, propunerea PNL ar fi ca la liceele teoretice să poată intra doar cei care obțin peste media 5 la examenul de admitere. Nu este clar însă dacă viitoarea modificare va păstra Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a.
“Vrem reintroducerea examenului de admitere la liceu și reintroducerea examenului de admitere la facultate. În felul acesta, dacă avem copii bine focalizați (sic!) pe traseul lor educațional, putem să avem performanță în învățământul teoretic și să întărim partea de învățământ profesional. Principala problemă cu care se confruntă mediul de afaceri este lipsa forței de muncă bine calificată. Cum poți să o obții, într-o Românie în care nimeni nu se mai preocupă de problemele reale? Decât (sic!) modificând legea și modificăm legea astfel încât să avem o bună selecție pentru tot ceea ce înseamnă învățământ teoretic și să întărim componenta de învățământ profesional, pentru a intra pe piața muncii bine pregătiți, să creeze dezvoltare odată cu agenții economici.
Așa cum am spus, vorbim de două soluții pe care le vom îmbrăca în cea mai bună formulă legislativă. Nu vă imaginați că Partidul Național Liberal va urmări să împovăreze și mai mult copiii care deja, în școlile de stat, sunt asediați cu foarte multe informații și mai puțin formați pentru cariera lor viitoare. De aceea examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția, să încurajeze copiii să se pregătească mai bine și să meargă spre învățământul teoretic, cei cu note peste 5 să poată intra în liceu, iar învățământul pofesional să fie regândit, în parteneriat cu mediul economic”, a punctat Raluca Turcan, conform edupedu.
Potrivit comunicatului dat de PNL, pachetul legislativ propus de PNL pentru zona de Educație va cuprinde:
Modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale în vederea reintroducerii examenului de admitere la liceu și facultate;
Dublarea numărului de consilieri școlari;
Întărirea învățământului profesional-dual. Dublarea numărului de burse pentru, actualizarea cuantumului acestora și oferirea unor deduceri fiscale reale pentru companiile care vor să investească în programe de formare profesională;
Cabinetele medicale şcolare funcționale. În cel mult 3 ani, în toate şcolile din România vor trebui să funcţioneze cabinete medicale şcolare cu activitate permanentă şi cu aparatură şi materiale sanitare moderne.
Precizăm că anunțul PNL de a modifica legea educației vine în contextul în care guvernul PSD spune că până în martie va finaliza o nouă lege a educației, iar proiectul președintelui Klaus Iohannis “România educată” este încă în dezbatere publică, deși proiectul prezidențial are scopul declarat de a fi un document care să stea la baza oricărei viitoare legi a educației.