PNL propune introducerea tichetului de servicii pentru persoanele care muncesc la negru

Deputaţii liberali propun introducerea tichetului de servicii pentru asigurarea protecţiei sociale a celor care fac prestaţii la domiciliu, colectează materiale reciclabile sau muncesc cu ziua, transmite Agerpres. Potrivit liberalilor, această iniţiativă ar aduce la bugetul de stat, anual, o sumă cuprinsă între 1,4 miliarde şi 2,5 miliarde de lei.
Romania TV
07 apr. 2014, 15:22
PNL propune introducerea tichetului de servicii pentru persoanele care muncesc la negru

‘În cea mai conservatoare variantă în care considerăm că vom reuşi să introducem acest tichet şi el o să funcţioneze măcar la o treime din cei care la ora actuală lucrează la negru, contribuţiile la bugetul de stat ar fi de 1,4 miliarde lei anual. Dacă am reuşi să convingem măcar jumătate din cei care fac şi cei care beneficiază de aceste servicii să folosească tichetele, contribuţia la bugetul de stat ar ajunge la 2,4 miliarde lei’, a precizat luni deputatul liberal Horia Cristian, la o conferinţă de presă.

El a reamintit că cei care lucrează, acum, la negru nu beneficiază nici de asistenţă socială, nici de pensie, nici de asigurări de sănătate, motiv pentru care tichetul de servicii vine să acopere această deficienţă.

‘Trebuie să ne punem întrebarea de ce câteva milioane de români muncesc la negru în fiecare zi şi răspunsul este simplu: nu pentru că ei vor să eludeze legea, ci pentru că este foarte complicat să faci un sistem legal de a munci. E foarte complicat să-ţi faci PFA, să-ţi faci firmă sau un contract de muncă, mai ales când desfăşori activitate din aceasta cu caracter ocazional. Şi atunci, tichetul de servicii vine să reglementeze foarte simplu acest lucru’, a spus deputatul liberal Horia Cristian.

Acesta a mai precizat că tichetul este uşor de aplicat în cazul serviciile la domiciliu, iar pentru zilieri – în special cei care lucrează în mediul rural – una dintre marile probleme ale angajatorilor este aceea că oamenii nu vor să lucreze pentru că au senzaţia că îşi vor pierde ajutorul social.

‘Pentru aceasta, tichetul de servicii poate fi utilizat cu menţinerea drepturilor de ajutor social care deja există la ora actuală, aşa cum s-a completat de curând şi în legea zilierilor. De fapt, aici vine doar să creeze un mecanism alternativ la mecanismul de plată actuală al zilierilor. În plus, le conferă acestora nişte drepturi de asistenţă socială care nu le au prin actuala lege. Prin legea zilierilor, ei plătesc doar impozit pe venit de 16%, care se reţine la angajator. În cazul nostru, ei beneficiază de asistenţă socială şi de asigurări de sănătate’, a explicat deputatul liberal.

Cu privire la categoria celor care colectează materiale reciclabile, Horia Cristian a spus că există o mare problemă legată de furturile de materiale care sunt vândute.

‘Încercarea noastră este de a scoate banii cash din acest circuit legat de persoane fizice – persoane juridice, în speranţa că vom reduce aceste furturi. Cei care fură o şină de cale ferată şi o duc la depozitul de fier vechi nu se vor legitima niciodată, şi cel care este patron acolo va înregistra un nume fictiv şi un buletin fictiv şi e foarte dificil să întrerupi acest cerc vicios. În cazul nostru, dacă cel care colectează materiale vrea să-şi încaseze banii, trebuie să meargă să se înregistreze din punct de vedere fiscal la primărie’, a adăugat acesta.

Cei care sunt beneficiarii serviciilor, persoane fizice sau juridice în cazul zilierilor sau al celor care colectează materiale reciclabile, cumpără aceste tichete de la direcţia fiscală a primăriei sau de la firmele de unde cumpără tichete de masă şi plătesc serviciile prestate cu aceste tichete, a menţionat deputatul liberal.

‘Beneficiarul serviciului se duce la primărie şi schimbă tichetul în bani, moment în care i se reţin contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi contribuţia pe venit în cuantumurile prevăzute de lege pentru persoanele fizice. Deosebirea este că, pentru a fi atractiv, am creat nişte stimulente fiscale, respectiv beneficiarul are un beneficiu fiscal de 5% pe care îl primeşte la sfârşitul anului, din valoarea tichetelor pe care le-a cumpărat, iar prestatorul are o reducere fiscală de 50% din valoarea tichetului’, a spus Horia Cristian.

El a mai spus că tichetul de servicii nu este o idee nouă, el funcţionează şi în alte ţări europene de multă vreme.

Proiectul legislativ va fi depus miercuri, pentru intrarea în circuitul legislativ.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte