PNL revine cu o nouă propunere pentru IMM-uri. „Am discutat astăzi la Parlament cu directorul general FNGCIMM, Dumitru Nancu, despre dezvoltarea unui instrument financiar nou pentru susținerea și stimularea IMM-urilor inovative din România prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Este vorba de crearea unui Fond de investiții de tip equity în cadrul FNGCIMM, în valoare de 400 milioane de Euro, prin care vor fi acordate granturi de 200.000 Euro sub forma de participare directă la capital pentru un număr aproximativ 2.000 de IMM-uri pentru activități în domeniul cercetării și inovării.
Modelul investiției de tip equity prevede finanțarea prin participarea directă a unui fond de investiții la capitalul companiilor selectate, urmând ca după o perioadă de maturizare a investiției, cuprinsă între 3 și 7 ani, fondul de investiții să decidă asupra modalității de valorificare a participației deținute prin răscumpărarea, vânzarea sau lichidarea acțiunilor dobândite prin investiția inițială.
Câștigurile obținute de Fond pe perioada derulării investiției inițiale, sub formă de dividende din profit pentru acțiunile obținute sau ca urmare a vânzării participației deținute la finalul perioadei de finanțare, se vor acumula în cadrul Fondului de investiții pentru finanțarea altor inițiative economice inovative.
Dezvoltarea unui Fond de investiții equity face parte din Programul de guvernare #PNL și se află în acest moment în analiză la Guvern pentru includerea în domeniul de intervenții pentru mediul de afaceri în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”, a scris Ionel Dancă pe Facebook.
https://www.facebook.com/227578001357165/posts/893333261448299/
Deputatul PNL Ionel Dancă anunţă că a depus, împreună cu alţi liberali, mai multe amendamente privind prelungirea facilităţilor acordate pentru companiile din HORECA şi organizatorii de evenimente.
„Împreună cu colegii din Parlament – Gabriela Horga şi Alexandru Kocsis – am iniţiat mai multe amendamente la proiectele de lege pentru prelungirea facilităţilor acordate în 2020 companiilor din HORECA şi organizatorilor de evenimente”, a scris Dancă, vineri, pe Facebook.
El arată că a fost depus un amendament pentru prelungirea măsurii prin care consiliile locale au posibilitatea să reducă până la 50% impozitul anual pentru firmele din industria HORECA sau a celor cu activitatea total sau parţial întreruptă, fiind introdusă posibilitatea privind scutirea de la taxa lunară pe clădiri aflate în proprietatea statului pentru cei care le au în administrare sau în folosinţă.
„De asemenea, am propus un amendament pentru continuarea scutirii firmelor care datorează impozit specific şi după 31 martie 2021. Prin acest amendament, contribuabilii nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 180 de zile calculată începând cu data de 1 ianuarie 2021. Termenul actual, prevăzut de OUG 226/2020, este de 90 de zile”, adaugă Dancă.
Potrivit deputatului PNL, un alt amendament se referă la Ordonanţa 224/2020 care reglementează compensarea cu 20% a pierderilor suferite de industria HORECA şi din turism în 2020.
„Prin amendamentul propus am solicitat includerea pentru ajutor financiar şi a firmelor din domeniul organizării de evenimente şi acţiunilor cultural-creative, acest sector fiind la fel de afectat în perioada pandemiei. Prin această măsură se vor compensa pierderile acestor industrii închise total sau parţial din cauza condiţiilor create de pandemie şi este absolut necesară implementarea cât mai rapidă a măsurii de către Ministerul Economiei pentru a ajuta şi salva aceste industrii”, explică Ionel Dancă, subliniind că aceste măsuri trebuie continuate şi în acest an pentru consolidarea creşterii economice.