PNL, PSD şi UDMR încep miercuri negocierile pe programul de guvernare. Creşterea pensiilor şi salariilor, cota unică, reforma Justiţiei şi PNRR sunt subiectele fierbinţi

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe programul de guvernare încep, miercuri, la Vila Lac, cu discuţii privind capitolul Economie-finanţe.
Filip Stan
10 nov. 2021, 10:33
PNL, PSD şi UDMR încep miercuri negocierile pe programul de guvernare. Creşterea pensiilor şi salariilor, cota unică, reforma Justiţiei şi PNRR sunt subiectele fierbinţi

Miercuri, de la ora 10,00, au loc negocierile pe capitolul Economie-finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.

Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate, Educaţie.

Este cea de-a treia întâlnire a liderilor politici. Dacă până acum discuţiile au avut loc la Parlament, în biroul preşedintelui interimar al Camerei, Sorin Grindeanu, astăzi, partidele se vor întâlni la Vila Lac, la solicitarea liberalilor.

La ora 10.00 se va discuta despre propunerile economice din programul de guvernare, urmând ca la 12.00 să înceapă întâlnirea pe Justiţie. Echipele de negociere vor mai analiza domeniile apărare, interne, externe, transporturi, fonduri europene, agricultură, mediu şi energie. Joi urmează să se se ia în analiză domeniile sănătate, muncă şi educaţie, precizează News.ro.

Diferenţe mari între PNL şi PSD privind măsurile sociale, economice şi din justiţie: PNRR, cota unică, majorările salariale şi de pensii, desfiinţarea SIIJ

Liberalii şi social-democraţii trebuie să îşi pună la punct priorităţile care vor fi incluse în programul de guvernare. Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma că PSD vrea ca un nou guvern să îşi asume câteva măsuri pe termen scurt şi mediu, pentru ieşirea din criza sanitară şi energetică în care se află România.

Cele mai problematice propuneri venite dinspre PSD sunt cele legate de aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

PSD mai propune creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020, creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei şi la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie, creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare.

„Sunt de acord cu orice majorare, aşa cum am fost şi până acum, noi am crescut pensiile şi salariile şi anul acesta, în funcţie de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanţare pentru toate aceste programe, bineînţeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-şi permită economia”, spunea Florin Cîţu, marţi, după discuţiile cu cei de la PSD.

În privinţa PNRR, PSD propune stabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că PNRR poate fi modificat, astfel încât să fie incluse şi alte proiecte, în timp ce PNL spune că asa cum a fost aprobat de Comisia Europeană, nu se pot ajuce modificări Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm”, spunea Ciolacu, la România TV.

O altă divergenţă există în privinţa cotei unice, măsură susţinută de PNL. Social-democraţii anunţă că este momentul ca în România să se introducă impozitarea progresivă, în special impozitarea marilor averi.

Desfiinţarea SIIJ şi legile justiţiei, principalele măsuri din Justiţie unde există viziuni diferite între PNL şi PSD

Discuţiile pe capitolul justiţie din programul de guvernare vor începe astăzi, echipa de negociere a social-democraţilor fiind formată din Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean şi Maya Teodoroiu.

Marcel Ciolacu afirma că îşi doreşte ca Secţia Specială din Justiţie să fie şi mai funcţională.

”Am văzut cum a functionat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai functională”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea de marţi.

Guvernul liberal a adoptat deja desfiinţarea Secţiei Speciale, însă proiectul s-a blocat în Parlament, la Senat.

Configuraţia Guvernului, ultima pe agenda partidelor. Executivul ar putea avea 20 de ministere, desemnarea premierului va conta în împărţirea portofoliilor.

Configuraţia Guvernului PNL-PSD se va discuta cel mai probabil în acest weekend. Toate calculele privind portofoliile vor porni de la cine va da premierul, au precizat surse politice. În discuţiile de până acum e posibil să se contureze un Executiv cu 20 de ministere, din care UDMR să aibă două sau trei portofolii.

Citeşte şi: Raluca Turcan în conflict cu Rareş Bogdan pe tema pensiilor speciale: „Au o componentă de contributivitate. I-am spus că nu pot fi desfiinţate, dar când ai o agendă politică, nu te concentrezi pe detalii”

 

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!