Parlamentul obligă Guvernul să dubleze alocaţiile. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei de urgenţă privind creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii. Au fost 166 de voturi pentru, 63 voturi „împotrivă” şi 29 de abţineri.
Proiectul Guvernului prevede majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii, astfel:
– majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr.14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.
– majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021-2022 de 2 ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an.
– din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale.
Acum liberalii vor să atace legea la Curtea Constituţională. În cazul în care judecătorii constituţionali vor da dreptate Parlamentului, legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Ionannis.
Pe 30 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care prevedea amânarea până la 1 august a măsurii de dublare a alocaţiilor pentru copii.
Pe 29 iunie, Guvernul a sesizat CCR în legătură cu acest act normativ, adoptat decizional de Camera Deputaţilor pe 3 iunie.
Judecătorii Curţii au decis, pe 15 iulie, că legea care prevede amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august este constituţională.