„Victor Ponta a greșit încă o dată adresantul. Dacă dl Victor Ponta este depășit de anumite probleme sau dorește stabilirea unei poziții unitare, la nivelul întregii clase politice, în legătură cu anumite teme, se poate adresa în acest sens Președintelui. Dl Ponta nu este Președintele României pentru a se erija în mediator, nu poate fi și președinte de partid și mediator și prim-ministru și deputat. Singura instituție care poate asigura o mediere între partide, pe diverse teme, este Președintele României. Acesta este de altfel și spiritul Constituției, la care noi ca oameni politici trebuie să ne raportăm permanent. Dialogul politic trebuie să aibă și finalitate, altfel este doar o pierdere de timp pentru a spăla imaginea unui politician sau altul”, arată Gorghiu.
În ce priveşte discuţii pentru modificarea legislaţiei electorale, Alina Gorghiu arată că există deja o comisie la nivel parlamentar însărcinată cu această chestiune. „Dl Victor Ponta încearcă să se substituie nu doar Președintelui României, ci și Parlamentului. Există o Comisie de cod electoral care funcționează. Dl Ponta dorește o supralegiferare la nivel de partid. Ar fi util ca dl Ponta să ne comunice dacă dorește desființarea acestei Comisii sau chiar desființarea Parlamentului. De asemenea, legile siguranței naționale își urmează parcursul firesc în aceeași instituție, Parlamentul României, o instituție care pentru domnul Ponta se pare că nu există„, argumentează Gorghiu.
Ea îl acuză pe Ponta încearcă să atragă opoziţia într-o capcană în ceea ce priveşte un acord pe proiectele majore de infrastructură rutieră. „Adevăratul motiv pentru care dl Ponta dorește să se consulte cu opoziția, în privința autostrăzilor, este să facă PNL complice la jaful care se prefigurează în cazul autostrăzii Comarnic-Brașov, care are unul dintre cele mai mari costuri de construcție per kilometru din întreaga lume. A spune că Guvernul nu mai construiește autostrăzi, dacă opoziția nu girează un astfel de preț, este încă un argument pentru care acest Guvern trebuie să plece cât mai repede (…) Guvernul nu poate condiționa adoptarea unor măsuri, în funcție de realizarea unei situații politice sau alta”, susţine liberala.
Aceasta consideră că disponibilitatea subită la dialog a lui Victor Ponta arată şi problemele cu care acesta se confruntă în propriul partid. „Problemele interne ale PSD nu trebuie exportate la nivelul societății. Dacă dl Ponta nu mai găsește suport în interiorul partidului pentru a lua decizii, calea corectă este înaintarea demisiei, nu asumarea unor noi atribuții constituționale, pe care, repetăm, nu le deține. Ne-am fi dorit de exemplu mai mult dialog atunci când dl Ponta a legiferat prin Ordonanță de urgență traseismul politic, atunci când a îngrădit dreptul la vot al diasporei sau când dă ordonanțe de urgență în interes propriu, de grup ori de partid”, conchide Gorghiu.
Victor Ponta a anunţat, luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional, că va adresa o scrisoare liderilor PNL prin care îi invită să aibă, în cel mai scurt timp, o întâlnire pe cinci teme: revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, Master Planul de Transport, legile siguranţei naţionale şi legislaţia financiar-bancară, în contextul crizei francului elveţian.
În privinţa legilor siguranţei naţionale, Ponta a precizat că este nevoie de o discuţie după decizia CCR referitoare la Legea Big Brother.
„Discutăm în presă şi fiecare vorbeşte separat. Trebuie să ne aşezăm toţi la masă, să vedem decizia CCR şi să luăm o decizie legislativă foarte clară”, a explicat premierul.
Ponta dezvăluie motivul de la care a pornit conflictul cu Mircea Geoană
„Dacă îmi daţi mandat în acest sens, voi transmite această invitaţie la dialog, apoi şi conducerii UDMR şi PP-DD, din partea coaliţiei de guvernare. Dacă nu ne aşezăm la masă, aceste cinci teme rămân doar teme de dezbatere politică fără nicio concretizare. 2015 este anul în care trebuie să luăm decizii consensual, nu tot prin bătălie”, a conchis liderul PSD.
Ce se întâmplă cu FRANCUL ELVEŢIAN. Ce spune directorul Băncii Naţionale a Elveţiei
După încheierea şedinţei, Victor Ponta a confirmat invitaţia de a purta discuţii cu liderii PNL şi, ulterior, cu cei ai celorlalte partide parlamentare pe cele cinci teme majore.
Ponta a explicat că a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis și îi cere acestuia să-și asume rolul de mediator, în cazul în care partidele politice vor ajunge la negocieri pe teme de interes.
„Cu siguranță, am și discutat cu președintele acest lucru, de faptul că, în cadrul Parlamentului, ne dorim să punem în practică angajamentele pe care le-am avut cu toții, și eu, și președintele Iohannis și cei de la PNL pe Constituție, pe sistemul electoral (…) Categoric da, dumnealui este cel care trebuie să promulge orice lege, până la urmă. Nu este vorba aici de o acțiune a Parlamentului împotriva președintelui. Rolul mediator este extrem de important„, a declarat Victor Ponta.