„Astăzi, împreună cu ministrul Educaţiei, Monica Anisie, am avut ocazia să ne consultăm cu o parte dintre organizaţiile din societatea civilă care implementează programe educaţionale pentru copiii din medii defavorizate. Am căutat, la firul ierbii, să aflăm cum putem ajuta să creştem accesul şi participarea acestor copii la o educaţie de calitate. În ultimele luni, societatea civilă s-a implicat exemplar în sprijinirea autorităţilor statului de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre noi. Această implicare a demonstrat că statul nu a fost singur în efortul de a nu-i lăsa pe aceşti copii în urmă„, a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Potrivit vicepremierului, organizaţiile au prezentat programele pe care le-au implementat şi au propus soluţii care pot contribui la reducerea decalajului în învăţare şi creşterea accesului şi participării la educaţie de calitate.
Citeşte şi Nou scandal între Aurelian Bădulescu şi Nicuşor Dan. „Eu nu sunt prostul lui Firea!”
Printre ideile şi soluţiile propuse, Turcan a amintit: elevii din zonele defavorizate au nevoie de profesori bine pregătiţi şi motivaţi, de programe educaţionale unitare şi de o abordare a problemelor la nivel de sistem; educaţia digitală trebuie să acorde o atenţie deosebită celor mai vulnerabili copii (copiii romi şi copiii cu dizabilităţi) pentru a preveni adâncirea lacunelor de echitate; măsuri integrate care să adreseze dimensiunea socială, educaţională şi de sănătate; educaţia digitală trebuie să includă echipamente, aplicaţii şi resurse, dar şi dezvoltarea competenţelor digitale.
Raluca Turcan a subliniat, de asemenea, că PNL a trebuit să guverneze într-o perioadă de criză, când presiunea a fost enormă, dar este de părere că a reuşit să rezolve multe dintre problemele rămase nerezolvate din timpul guvernărilor anterioare.
Vicepremierul a trecut în revistă principalele realizări ale Guvernului Orban: gratuitate pentru elevi pe toate mijloacele de transport, alocarea de fonduri pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete conectate la internet, alocarea de fonduri pentru programul-pilot ”Masă la Școală”, alocarea de fonduri pentru un proiect prin care pot fi ajutați copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, demararea Masteratului Didactic care are în vedere formarea a 400 de cadre didactice.