Din echipa de negociere fac parte preşedintele PNL, Florin Cîţu, secretarul general al formaţiunii, Dan Vîlceanu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi – Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur
UPDATE 5 Președintele PNL și premierul interimar, Florin Cîțu, a spus, marți seara, că nu exclude că el să fie a treia propunere de premier pe care o va face președintele Klaus Iohannis. „Rămâne ca decizia cu premierul să fie președintele partidului, dar la negocieri vom vedea”.
UPDATE 4: Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat propunerea de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu forţele democratice din Parlament, iar echipa de negociere este condusă de preşedintele partidului şi este formată din cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general, a anunţat Florin Cîţu.
Președintele PNL a punctat că în timp ce liberalii au flexibilizat mandatul de negociere, celelalte partide cu care s-ar putea face o majoritate, USR sau PSD, nu rămas cantonate pe vechile poziții. Cîțu a explicat că deciziile liberalilor nu sunt luate ca pe vremea lui Ludovic Orban. ”Celelalte partide nu au flexibilizat nimic până acum, au rămas cantonate în pozițiile lor. Trebuie să rezolvăm această criză. Să știți că de când nu mai este Ludovic Orban la conducere, deciziile se iau în partid.”, a spus Florin Cîțu.
PNL a decis: nu va merge la Cotroceni cu propunere de premier, ci caută să formeze o majoritate pe care să i-o prezinte lui Iohannis
UPDATE 3: Liderul PNL, Florin Cîțu, a propus în ședință ca partidul să anuleze rezoluțiile anti-PSD și anti-USR. Liberalii au în prezent o rezoluție în care se interzice orice colaborare cu PSD, precum și o rezoluție care spune că USR nu mai poate fi un partener de dialog dacă votează o moțiune de cenzură împotriva guvernului PNL.
UPDATE 2: Liderul PNL București, Ciprian Ciucu, primar în Sectorul 6, a criticat dur, marți, la Parlament, în ședința conducerii PNL, posibilitatea formării unui Guvern alături de PSD.
„Eu nu deschid ușa unui ministru PSD. Dacă ne aliem cu PSD, ne vom trezi cu mișcări de stradă ale USR și AUR împotriva noastră în doi ani”, a spus Ciucu în ședința PNL, spun surse liberale.
Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu, ar vrea o altă echipă de negociere pentru viitorul Guvern, explicația lui fiind că cei propuşi acum au mai negociat și au eşuat. Motreanu a mai zis că prima opțiune a PNL Giurgiu este refacerea guvernării cu USR. Și reprezentantul filialei județene Satu Mare s-a poziționat pro-USR în Guvern.
UPDATE: PNL a stabilit, marți, într-o ședință BPN, componența echipei de negociatori pentru formarea unui Guvern cu PSD sau cu USR, spun surse din partid. Echipa este formată din Florin Cîțu, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan. Se va negocia mai întâi cu USR, dar se dorește cel puțin la fel de mult și o guvernare cu PSD. Prioritatea este ca PNL să dea premierul.
Secretarul general al PNL Dan Vîlceanu a declarat, înaintea Biroului Politic Naţional al PNL de marţi seara, că scopul acestei şedinţe este stabilirea mandatului de negociere al partidului cu toate formaţiunile politice democratice. El a reiterat faptul că opţiunea sa personală şi singura este USR, anunță Romania TV.
Biroul Politic Naţional al PNL va lua în discuţie flexibilizarea mandatului următorului premier desemnat, deşi primul pas în procesul de formare a unui nou cabinet sunt întîlnirile delegaţiilor partidelor parlamentare cu preşedintele Iohannis, care urmează să facă numirea de prim-ministru, fără să existe o garanţie că acesta va fi din rândul liberalilor.
OFICIAL Florin Cîţu anunţă depunerea mandatului lui Nicolae Ciucă: „Vom propune Biroului Politic Naţional să flexibilizăm mandatul şi vom demara negocieri cu toate partidele responsabile”
La fel ca și înainte de prima desemnare a lui Ciucă, variantele sunt fie revenirea în Coaliție, alături de UDMR și USR, fie o colaborare cu PSD.
În PNL opiniile sunt împărțite, fiind atât lideri care pledează în favoarea refacerii formulei de guvernare PNL – USR – UDMR, cât și voci care susțin că negocierile cu PSD ar trebui tratate mult mai serios, pentru că o astfel de colaborare ar fi o soluție mai pragmatică.
Potrivit unor surse din PNL, varianta rechemării USR la guvernare ar avea mai puține șanse de a fi pusă în practică decât cea a unei colaborări cu PSD.
În acest scenariu, o eventuală colaborare între PNL și PSD s-ar putea materializa, potrivit propunerilor înainte de social-democrați, fie într-un guvern tehnocrat care să gestioneze criza sanitară și economică, până la organizarea alegerilor anticipate, fie un guvern în care PSD să dețină portofolii importante. Surse politice au indicat marți că este posibil ca social-democrații să solicite chiar funcția de premier.
Este posibil ca noi discuții cu liderii PSD să aibă loc chiar după ședința din această seară a conducerii PNL, potrivit Realitatea Plus.