”Sesizează comisia de la Veneţia pentru ce? Pentru că noi deocamdată, vedeţi, discutăm pentru elaborarea unui raport. Putem solicita un punct de vedere al comisiei de la Veneţia întrebând ce? Dacă vor fi chestiuni pentru care este necesar un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, atunci vom trimite, dar dacă nu vor fi schimbări structurale în schimbarea numirii procurorilor, că până la urmă asta este chestiunea, la numirea şi la revocarea procurorilor ar trebui sesizată Comisia de la Veneţia. Atâta timp cât noi nu am hotărât care este formula care va rezulta din comisie, adică va rămâne în continuare preşedintele cel care numeşte şi cel care revocă judecătorii şi procurorii sau va fi CSM. Deocamdată, din punctul meu de vedere, până nu avem un raport şi nu avem un punct de vedere rezultat din această comisie nu avem de ce solicita un punct de vedere de la comisia de la veneţia”, a declarat Florin Iordache.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că liberalii vor solicita un punct de vedere Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificările p ecare PSD şi ALDE intenţionează să le aducă legilor justiţiei, el adăugând că va invita Comisia să facă o vizită în România.
”Azi (miercuri – n. red.) în BPR a fost respinsă solictarea PNL să se amâne dezbaterile şi să solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, aşa cum este înscris în în MCV şi aşa cum au declarat şi oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneţia penru a solicita un punct de vedere şi eventual pentru a se trimite o delegaţie sau o misiune în România în măsura în care este posibil”, a declarat Ludovic Orban.