PNL şi PDL vor contesta la CCR numirile la radioul public şi Legea de abilitare a Guvernului pentru OUG

Grupurile parlamentare PNL şi PDL din Camera Deputaţilor vor sesiza Curtea Constituţională în privinţa hotărârii de numire a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi a legii de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe de urgenţă, a anunţat miercuri deputatul PNL Theodor Nicolescu, într-o conferinţă de presă comună cu liderul grupului parlamentar PDL, deputatul Tinel Gheorghe.
Romania TV
18 iun. 2014, 10:43
PNL şi PDL vor contesta la CCR numirile la radioul public şi Legea de abilitare a Guvernului pentru OUG

„Argumentul pe care îl vom aduce în faţa CCR este acela că nu a fost respectată ponderea grupurilor parlamentare, aşa cum prevede legea. PNL deţine o pondere de 25% din Parlament şi ar fi avut dreptul la nominalizarea a două persoane (n.r. în CA al RRA), lucru care nu s-a întâmplat”, a precizat Nicolescu.

El şi-a exprimat optimismul cu privire la această sesizare, menţionând că există un precedent al CCR în cazul TVR, respectiv decizia nr. 783 din septembrie 2012 prin care s-a dat o interpretare similară celei pe care o invocă acum parlamentarii PNL şi PDL.

Cât priveşte legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, deputatul liberal a spus că acest subiect ridică două tipuri de probleme de neconstituţionalitate.

„Primul dintre ele se referă la faptul că legea a fost modificată substanţial în Camera Deputaţilor, comparativ cu forma care a trecut la Senat, încălcându-se astfel principiul bicameralismului. Avem, de exemplu, domenii care nici măcar nu au trecut în dezbatere, la Senat, cum ar fi acela privind înstrăinarea unor acţiuni deţinute de ministrul Economiei prin Departamentul pentru Energie, cu titlu gratuit către autorităţile locale. Este un amendament formulat în Comisia juridică a Camerei, însă el nu a trecut pe la Senat. Există o mulţime de astfel de amendamente precum cel referitor la modificarea legii taximetriei, în condiţiile în care noi ca Parlament suntem sesizaţi cu o lege în acest sens. Eu cred că în felul acesta se încalcă principiul bicameralismului şi sperăm ca cei de la CCR să ne dea dreptate”, a susţinut Nicolescu.

De asemenea, el s-a referit şi la situaţii legate de abilitarea în domeniul legilor organice.

„Avem şi chestiuni de interpretare privind legea de abilitare, dar vom cere Curţii să definească ce s-ar înţelege prin art.115 alin.1, acolo unde se spune că legea de abilitare trebuie să prevadă domeniul de reglementare”.

În context, deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că împreună deputaţii PNL va contesta la CCR modul cum au fost repartizate locurile în CA al SRR, cum s-a făcut repartizarea şi desemnarea lui Marian Sârbu în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare.

„Sperăm ca până la sfârşitul acestei zile să depunem contestaţiile”, a spus deputatul democrat-liberal, în timp ce deputatul liberal Theodor Nicolescu a precizat că, în ceea ce priveşte legea de abilitare a Guvernului, trebuie făcută sesizarea conform regulamentului Camerei Deputaţilor, în sensul că se se aşteaptă mai întâi să fie anunţată la plen.

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se deschide o fabrică unică în lume. UE a aprobat o investiție de circa 100 de milioane de euro
Capital.ro
Românii, taxați în plus. Intră în vigoare din 1 aprilie, nu e păcăleală: Vor achita direct
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
DATA LA CARE INTRĂ PENSIILE. S-a aflat acum!
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Devine obligatoriu în România. Toate mașinile sunt vizate
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
Decizie pentru toți românii care au BULETIN. Au la dispoziție doar 15 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
România se pregătește de RĂZBOI? Mișcare strategică CIUDATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...