Potrivit unui comunicat de presă transmis de liderul PNL Ludovic Orban, au fost înregistrate la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.
“Scopul comisiei este acela de a determina cauzele care au condus la apariţia focarelor de pestă porcină africană în România, la extinderea extrem de rapidă a acestei molime, erorile autorităţilor în gestionarea unei situaţii de criză cu impact economic major asupra tuturor categoriilor de populaţie, precum şi afacerile colaterale care au speculat această tragedie. În vreme ce în alte ţări în care pesta porcină africată şi-a făcut apariţia cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reuşit să ţină sub control focarele (Polonia – 99 focare, Ucraina – 64, Lituania – 45), în ţara noastră în doar două luni de zile s-a ajuns la 732 de focare”, mai spune Orban în acelaşi comunicat.
El susţine că răspunderea pentru situaţia creată de pesta porcină africană este a Guvernului, acuzând “cinismul şi ticăloşia actualei puteri”.
“Răspunderea exclusivă pentru această situaţie gravă este a Guvernului, care a scăpat din mână situaţia şi a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricţie întreaga ţară, cu ample repercusiuni economice. În plus, este abominabil cinismul şi ticăloşia actualei puteri care a furnizat informaţii privilegiate apropiaţilor săi politici, iar aceştia au speculat acest dezastru pentru a obţine profit”, a mai transmis liderul PNL.
El explică faptul că, în cadrul comisiei de anchetă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de ceilalţi responsabilii din domeniu, vor trebui să dea explicaţii în privinţa “incompetenţei şi indolenţei de care au dat dovadă în această perioadă, fapt care a generat un dezastru zootehnic”.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat miercuri că s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină, în zece judeţe, peste 120.000 de porci fiind deja sacrificaţi.