Alianţa dintre liberali şi social-democraţi, conform surselor România TV, nu ar fi aprobată de majoritatea liderilor PNL, dar, fiind pe placul preşedintelui Klaus Iohannis, ar urma să fie votată de forurile celor două partide.
Potrivit surselor citate, următoarea întâlnire dintre PSD și PNL ar urma să aibă loc luni seara, la Parlament. Întâlnirea ar avea loc după ședința BPN al PNL, unde ar trebui să se decidă dacă se merge pe varianta unei alianțe cu PSD sau a unei alianțe cu USR.
Alexandru Rafila acceptă postul de ministru al Sănătăţii. Critici dure legate de certificatul verde şi licitaţia testelor pentru elevi
Aceleaşi surse susţin că Marcel Ciolacu nu își dorește funcția de prim-ministru, deși această variantă a fost vehiculată în ultimele zile, iar liderul PSD ar dori să preia conducerea Camerei Deputaților, funcția de prim-ministru urmând să fie preluată de Nicolae Ciucă.
Președintele PNL, Florin Cîțu, ar putea rămâne și el în afara guvernului. Deși inițial se vorbea despre premier PSD și Cîțu ministru de finanțe și vicepremier, liderul PNL ar putea să se mulţumească cu postul de președinte al Senatului.
Toate aceste scenarii depind însă de decizia din interiorul PNL, unde lucrurile nu sunt deloc liniștite. Deși există mulți „grei” ai partidului, cum ar fi Boc sau Flutur, care doresc să meargă alături de PSD, există și mulți oameni din jurul lui Cîțu care se opun acestei mutări care părea de neînchipuit până recent.
Întrebat ce şanse dă unui guvern PNL- PSD, deputatul social democrat Alfred Simonis a precizat că în acest moment prioritatea o constituie soluțiile pentru problemele reale ale românilor.
„Nu avem foarte mult timp la dispoziție. Marja noastră de manevră, a situaţiei politice este mică. Situaţia în care se află astăzi România este una complicată, chiar dramatică.
Ceea ce ne desparte, pe noi partidele politice, vorbim de PSD şi PNL trebuie în regim de urgenţă lăsate în urmă. Trebuie să găsim punțile care ne unesc, trebuie să găsim soluţii pentru problemele adevărate ale României.
Am demonstrat în aceşti 30 de ani, e adevărat cu bune şi rele, că suntem singurele partide care au reușit să facă ceva pentru România, cu bune şi rele. Cei care au vândut tot felul de iluzii în aceşti ani, în campanii electorale au arătat lista de competenţe în acest an, şi aici mă refer la USR.
Ori, printr-o situaţie dramatică prin care trecem acum, nu putem veni cu soluțiile celor care au gestionat sistemul sanitar din România în ultimul an şi aproape că nu au făcut nimic bun, ba dimpotrivă.
Nu aş ști să spun care va fi formula care va ieşi din negocieri. Marja este mică. Trebuie să găsim aceste soluţii bune, comune care să fie puse în practică de oameni competenți”, a spus deputatul PSD, Alfred Simonis la Antena 3.
Vasile Dîncu, despre negocierile cu liberalii: Căutăm o cale să participăm, nu o facem cu încântare, nici noi, nici PNL
Vasile Dîncu a declarat vineri seara, la B1 TV, că o posibilă alianță la guvernare cu PNL va fi impusă de contextul crizei actuale.
De asemenea, nici PNL, nici PSD nu sunt încântate că vor fi nevoite să guverneze împreună: „Atunci când e conflictul politic în toi ni se spune tot timpul că suntem iresponsabili, că ne urmărim umai interesul personal sau interesul partidului. Dacă într-o situație de criză două partide aflate într-o aversitate ideologică caută soluții, pentru că încă nu am găsit soluția totală, nu e bine pentru că uite ce au spus înainte și nu ssnt consecvenți.
Înțeleg și mi-ar fi convenit ca alianța de dreapta să se refacă să ducă țara în direcția bună și electoratul să vadă consecința acestor guvernări de dreapta. Problema este că suntem într-o perioadă de criză. Căutăm o cale să participăm, nu o facem cu încântare, nici noi, nici PNL”, a spus Vasile Dîncu.
Acesta a explicat de ce PSD a cerut execuția bugetară: „Am cerut pentru ca ceea ce negociem noi pentru programul de guvernare viitoar să nu fie exagerat. Într-o primă fază ni s-a spus că cererile noastre din cele zece priorități, ar consta guvernul 96 de miliarde, ceea ce mi s-a părut exagerat. Atunci am zis, bine, hai să ne uităm pe execuția bugetară de anul ăsta pentru nu cere creșteri de salarii și pensii iraționale.
Existăo rotativă ca soluție de compromis, care ar însemna un an și jumătate un premier de la un partid, după aceea cu un premier de la un alt partid. Nu am discutat despre persoane”, a declarat Vasile Dîncu.