PNL și USR cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Rafila vrea OUG pentru eliminarea impozitării doar pentru pacienții cu cancer

Grupul parlamentar PNL va depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, a anunţat, luni, senatoarea Nicoleta Pauliuc, amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, așa cum a propus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ci şi o serie alte de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.
Filip Stan
05 feb. 2024, 14:22
PNL și USR cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Rafila vrea OUG pentru eliminarea impozitării doar pentru pacienții cu cancer

Grupul parlamentar PNL va depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, a anunţat, luni, senatoarea Nicoleta Pauliuc, care a participat la dezbaterea „Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Pauliuc a menţionat că preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, care a participat şi el la evenimentul organizat la Senat, susţine, la rândul său, acest demers.

Ea a precizat că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci şi o serie alte de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.

„Astăzi, în Parlamentul României, în comisiile de specialitate, în Comisia de buget-finanţe şi Comisia de muncă, grupul PNL depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic să fie impozitat”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

 

De asemenea, deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au depus o iniţiativă legislativă pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale. Iniţiativa vine după ce, în urmă cu două săptămâni, cei doi au sesizat Avocatul Poporului, cerându-i să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%.

„Au minţit că nu vin cu taxe noi, apoi forţaţi de adevărul care a ieşit la suprafaţă au invocat frauda. Dar, nimeni nu falsifică o naştere, o sarcină cu risc, un diagnostic de cancer sau un diagnostic de cancer al copilului său pe care are dreptul să-l însoţească la tratament din zilele sale de concediu medical, pentru care a muncit şi contribuit. Legea lor lacomă este în vigoare de o lună şi au scăzut cu 10%, deja, veniturile pentru 4.000 de mame, angajate, care tocmai au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc, 25.000 de părinţi. Soluţia la fraudă e oprirea ei prin măsuri luate cu Colegiul Medicilor, nu finanţarea ei din taxa pe boală de la cei care au contribuit, deja, ani de zile la fondul care să le asigure acest drept”, susţine Oana Ţoiu.

Contribuabilii cinstiţi nu trebuie pedepsiţi pentru că instituţiile statului „nu sunt în stare să dovedească şi să oprească frauda”, arată USR.

„În anul 2024, PSD şi PNL au alocat cea mai mare sumă din istorie pentru pensii speciale, dar au decis impozitarea concediilor medicale. Acţiuni care vorbesc mai puternic decât orice cuvinte”, a precizat Cristian Seidler.

USR reaminteşte că în perioada în care a gestionat Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a introdus obligativitatea monitorizării bolnavului de medicul de familie, după acordarea concediului medical.

„Soluţii corecte există. USR a făcut legea care permite antreprenoarelor însărcinate şi celor cu meserii liberale dreptul la concedii medicale de risc maternal şi va milita până la capăt ca drepturile acestor femei să nu fie ciuntite nici măcar cu 10%”, se menţionează în comunicat.

 

Rafila vrea OUG pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții cu cancer

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni la Digi24 că se caută o soluție cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici. Ministrul a spus că o variantă mai rapidă este o ordonanță de urgență.

„Nu aș pune chestiunea asta într-un context politic, la Ministerul Sănătății am avut o discuție legat de acest subiect. Încercăm să găsim o cale mai rapidă decât prin Parlament, pentru ca pacienții oncologici să nu plătească acești bani. O OUG e o formulă mai rapidă. Chestiunile fiscale din România și regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanțe, dar nu cred că pacienții oncologici trebuie să suporte asta. Am avut o discuție cu colegii după ce s s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluție mai rapidă. Având în vedere că aceste ordonanțe sunt aprobate în guvern de premier, și punctul lui de vedere e de susținere a unei astfel de modificări. A fost o măsură generală legata de concediul medical, nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienții oncologici. Ei trebuie protejați. Să rezolvăm problema lor. Important e ca concediile medicale să fie controlate și de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări, nu mă refer la pacienții oncologici. Casa să își facă datoria și să controleze cum sunt eliberate aceste concedii”, a declarat Rafila.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?