Grupul parlamentar PNL va depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, a anunţat, luni, senatoarea Nicoleta Pauliuc, care a participat la dezbaterea „Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
Pauliuc a menţionat că preşedintele partidului, Nicolae Ciucă, care a participat şi el la evenimentul organizat la Senat, susţine, la rândul său, acest demers.
Ea a precizat că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic, ci şi o serie alte de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav.
„Astăzi, în Parlamentul României, în comisiile de specialitate, în Comisia de buget-finanţe şi Comisia de muncă, grupul PNL depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic să fie impozitat”, a transmis Nicoleta Pauliuc.
De asemenea, deputaţii USR Oana Ţoiu şi Cristian Seidler au depus o iniţiativă legislativă pentru eliminarea impozitului suplimentar de 10% pe concediile medicale. Iniţiativa vine după ce, în urmă cu două săptămâni, cei doi au sesizat Avocatul Poporului, cerându-i să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă conform căreia salariaţii care intră în concediu medical vor primi indemnizaţii mai mici cu 10%.
„Au minţit că nu vin cu taxe noi, apoi forţaţi de adevărul care a ieşit la suprafaţă au invocat frauda. Dar, nimeni nu falsifică o naştere, o sarcină cu risc, un diagnostic de cancer sau un diagnostic de cancer al copilului său pe care are dreptul să-l însoţească la tratament din zilele sale de concediu medical, pentru care a muncit şi contribuit. Legea lor lacomă este în vigoare de o lună şi au scăzut cu 10%, deja, veniturile pentru 4.000 de mame, angajate, care tocmai au născut, 9.000 de femei însărcinate cu sarcini cu risc, 25.000 de părinţi. Soluţia la fraudă e oprirea ei prin măsuri luate cu Colegiul Medicilor, nu finanţarea ei din taxa pe boală de la cei care au contribuit, deja, ani de zile la fondul care să le asigure acest drept”, susţine Oana Ţoiu.
Contribuabilii cinstiţi nu trebuie pedepsiţi pentru că instituţiile statului „nu sunt în stare să dovedească şi să oprească frauda”, arată USR.
„În anul 2024, PSD şi PNL au alocat cea mai mare sumă din istorie pentru pensii speciale, dar au decis impozitarea concediilor medicale. Acţiuni care vorbesc mai puternic decât orice cuvinte”, a precizat Cristian Seidler.
USR reaminteşte că în perioada în care a gestionat Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a introdus obligativitatea monitorizării bolnavului de medicul de familie, după acordarea concediului medical.
„Soluţii corecte există. USR a făcut legea care permite antreprenoarelor însărcinate şi celor cu meserii liberale dreptul la concedii medicale de risc maternal şi va milita până la capăt ca drepturile acestor femei să nu fie ciuntite nici măcar cu 10%”, se menţionează în comunicat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni la Digi24 că se caută o soluție cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici. Ministrul a spus că o variantă mai rapidă este o ordonanță de urgență.
„Nu aș pune chestiunea asta într-un context politic, la Ministerul Sănătății am avut o discuție legat de acest subiect. Încercăm să găsim o cale mai rapidă decât prin Parlament, pentru ca pacienții oncologici să nu plătească acești bani. O OUG e o formulă mai rapidă. Chestiunile fiscale din România și regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanțe, dar nu cred că pacienții oncologici trebuie să suporte asta. Am avut o discuție cu colegii după ce s s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluție mai rapidă. Având în vedere că aceste ordonanțe sunt aprobate în guvern de premier, și punctul lui de vedere e de susținere a unei astfel de modificări. A fost o măsură generală legata de concediul medical, nu cred că majoritatea concediilor sunt la pacienții oncologici. Ei trebuie protejați. Să rezolvăm problema lor. Important e ca concediile medicale să fie controlate și de Casă (CNAS), să se vadă unde sunt exagerări, nu mă refer la pacienții oncologici. Casa să își facă datoria și să controleze cum sunt eliberate aceste concedii”, a declarat Rafila.