PNL îi solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională articolul din legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căruia alegerea primarilor se face într-un singur tur.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a explicat că alegerea primarilor ar duce la „corectarea erorii în privinţa standarului minim de reprezentativitate şi de legitimitate pe care trebuie să le îndeplinească alegerile”.
Liderul PNL a afirmat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu este o formulă nouă, întrucât s-a utilizat la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008.
În scrisoarea deschisă adresată Avocatului Poporului de PNL, liberalii îi cer Avocatului Poporului sesizarea ”cu celeritate” a Curţii Constituţionale în sensul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede că alegerea primarilor se face într-un singur tur de scrutin.
„Având în vedere atribuțiile Avocatului Poporului prevăzute de Constituție în privința ”apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor”, precum și prevederea constituțională care permite ridicarea directă a excepțiilor de neconstituționalitate în privința legilor aflate în vigoare, vă solicităm sesizarea cu celeritate a Curții Constituționale în sensul ridicării excepției de neconstituționalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede că la alegerea primarilor este realizată într-un singur tur de scrutin: Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate„, au scris liberalii în scrisoarea către Avocatul Poporului.
Liberalii prezintă şi câteva argumente care stau la baza solicitării lor, adică revenirea la formula alegerii în două tururi de scrutin.
„Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin duce la corectarea unei erori în privința standardului minim de legitimitate/reprezentativitate pe care trebuie să-l îndeplinească alegerile.
Trecerea de la un singur tur de scrutin la 2 tururi de scrutin NU presupune modificarea sistemului electoral (rămâne uninominal majoritar), ci completarea lui prin introducerea condiției obținerii cel puțin a unei majorități de 50% plus 1.
2 tururi de scrutin înseamnă revenirea la formula inițială (nu este o formulă nouă) utilizată la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004, 2008.
Constituția nu permite exercitarea suveranității poporului altfel decât prin intermediul voinței populare a unei majorități, exprimată prin alegeri.
Recomandările organismelor internaționale de profil, cum este cazul Comisiei de la Veneția, nu interferează în acest caz întrucât principiul fundamental pe care îl au în vedere este consolidarea exercițiului democratic.
Astfel, 2 tururi de scrutin presupun mai multă legitimitate, mai multă reprezentativitate și în final mai multă democrație. Din acest motiv, demersul nu poate fi considerat decât unul democratic”, se arată în document.
VEZI ATAŞAT SCRISOAREA PNL CĂTRE AVOCATUL POPORULUI
Scrisoarea PNL către Avocatul Poporului vine după ce Alina Gorghiu i-a solicitat premierului Dacian Cioloş să emită o Ordonanţă de Urgenţă prin care să modifice legislaţia, aşa încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.
Iniţial, premierul Cioloş a declarat că această măsură ar fi nedemocratică, însă de Ziua Unirii, la Iaşi, a precizat că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanţe de urgenţă referitoare la desfăşurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Şi preşedintele Iohannis a spus că ideea alegerilor pentru funcţia de primar în două tururi de scrutin este foarte bună.