„Până la sfârșitul lunii martie, PNL va propune un proiect legislativ pentru votul în diaspora, ca rezultat al consultărilor pe care le avem cu societatea civilă — ONG-uri din țară și asociații ale românilor din străinătate. În ședința Biroului Politic Național al PNL, din 16 martie, vom prezenta acest proiect pe care îl vom promova în cel mai scurt timp în Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral”, precizează copreședintele PNL.
Gorghiu susține că demersul parlamentar vizat de PNL reprezintă și o promisiune față de românii „tratați cu dispreț de PSD, la ultimele alegeri”.
De asemenea, Alina Gorghiu menționează că „PNL nu are majoritatea în Comisia de Cod electoral, iar majoritatea PSD nu îi are pe agenda sa pe românii din străinătate”.
CITEŞTE ŞI Monica Macovei i-a trimis o SCRISOARE lui Klaus Iohannis
„Îi anunț pe cei din PSD că nu vom face niciun pas înapoi în demersul nostru de a soluționa problema votului în diaspora. (…) PSD va plăti politic dacă va refuza să susțină proiectul legislativ pentru votul românilor din străinătate, chiar mai devreme de primele alegeri. PNL își propune elaborarea unei legi a votului prin corespondență cu adevărat utilă românilor din afara granițelor. Răspunsul prompt din partea diasporei la apelul nostru pentru consultări ne arată că există un interes real, pe de o parte pentru modul în care se desfășoară alegerile peste hotare, și pe de altă parte pentru reprezentarea corectă în Parlamentul României. Una dintre solicitările importante pe care le-am primit este aceea de a crește numărul parlamentarilor pentru diaspora. Cred că trebuie să mergem până la capăt când vorbim despre a reda românilor din străinătate drepturile și respectul care li se cuvin. Dezbaterile din Comisia de Cod electoral nu trebuie să ocolească această problemă”, mai susține copreședintele PNL.
Pe de altă parte, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a susținut luni, că PNL și PSD nu-și doresc introducerea votului prin corespondență și a celui electronic.
„Președintele Iohannis a promis în campania electorală că imediat după alegeri va fi discutată și dezbătută această chestiune, iar pe 9 decembrie marele PNL a demonstrat exact care este interesul atât al domniei sale, cât și al partidului pe care l-a condus până să fie ales președinte. Acesta este semnalul pe care vrem să-l tragem, că atât PSD-ul, cât și PNL-ul nu-și doresc introducerea votului prin corespondență sau votul electronic”, a afirmat Tomac.
Tomac declara săptămâna trecută că a depus din nou în Parlament două proiecte de lege privind votul prin corespondență și votul electronic, după ce acestea s-au aflat în dezbatere și au fost îmbunătățite.
Pe de altă parte, acesta a criticat decizia Comisiei parlamentare de Cod electoral privind alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin și a calificat această hotărâre ca fiind „un atentat la adresa democrației”.
„La nivel local USL trăiește. Este un lucru extrem de grav, iar această înțelegere o putem observa cel mai limpede la nivel central prin deciziile care se iau în aceste zile în Parlament. Acum, când se discută modificarea legislației, observăm că PNL și PSD au puncte de vedere comune prin care încearcă să sugrume democrația. PNL, care până de curând avea o altă abordare legată de reprezentativitate, este de acord astăzi ca primarii să fie votați dintr-un singur tur. Credem că este un atentat la adresa democrației faptul că nu se vor organiza alegeri pentru edili în două tururi. Un primar trebuie să aibă votul majorității și acest lucru poate fi garantat prin organizarea în două scrutinuri de alegeri, exact așa cum se alege președintele țării”, a comentat liderul PMP.