Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat luni că este nevoie de o lege a certificatului verde. „Această oscilație sau nehotărâre a unora întârzie acest proces și efectele negative se văd zi de zi”, a atras atenția liberalul.
„Noi de dorim urgentarea acestor dezbateri. De altfel, această oscilație sau nehotărâre a unora întârzie acest proces și efectele negative se văd zi de zi. Ne-am dori responsabilitate din partea parlamentarilor pentru a avea o legislație cât mai curând. (…) Avem nevoie de o lege a certificatului verde. Am înțeles că miercuri va fi ședința de guvern la care vor veni cu noi propuneri concrete în legătură cu măsuri pentru rezolvarea crizei sanitare”, a spus Stroe.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat şi el recent că până la finele anului Legea privind certificatul COVID urmează să fie adoptată, într-o formă agreată cu specialiştii în materie. PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că este o măsură care ajută economia şi campania de vaccinare, a declarat, luni, preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu. „Este lege pe care eu am iniţiat-o, împreună cu ministrul Internelor, eu vreau să treacă. Aud tot felul de alte variante. Ceea ce eu citesc, întârzieri, până la urmă, trebuie să ne hotărâm foarte clar: vrem sau nu vrem acest certificat verde. Eu am spus că este nevoie de el. Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă cu un certificat verde şi poţi să ai şi o campanie de vaccinare care poate să aibă succes. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede”, a precizat Cîţu, întrebat pe această temă.
Despre adoptarea legii certificatului Covid, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că depinde de Parlament. „Cu siguranță în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri. Discutam despre o variantă care să permită introducerea sau renunțarea la certificatul Covid în funcție de anumiți parametri epidemiologici măsurabili și cunoscuți din vreme de către toată lumea”, a afirmat acesta.
Ionuț Stroe: E momentul OPORTUN să discutăm Legea vaccinării obligatorii
„Simt nevoia de a face o separație dintre Legea vaccinării și legea certificatului verde. Legea certificatului verde a apărut în contextul crizei sanitare COVID, legea vaccinării e de mai mult timp. E un moment oportun ca legea să fie scoasă din sertare și să fie dezbătută. Nu depinde neaparat de voința PNL”, a declarat Ionuț Stroe.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, susține că partidul pe care-l reprezintă o să reformeze sistemul de pensii. Întrebat dacă se pune problema unei reforme și a pensiilor aleșilor locali, oficialul a precizat că o astfel de discuție nu a avut astăzi loc în partid. „Nu am discutat despre pensiile aleșilor locali. Suntem consecvenți în ceea ce privește reformarea sistemului de pensii. E prevăzută și în PNRR”, a spus Stroe.
De asemenea, medicul Adrian Wiener, deputat USR, cere introducerea certificatului verde la locurile de muncă din România. Wiener spune că măsura deși dificil de luat, fiindcă va duce la proteste, este una necesară pentru binele românilor.
”Reținerea este una politică, mersul mai departe ar fi în interesul sănătății publice, pentru că evident, ar crește rata de vaccinare, evident, ar scădea riscurile de la locurile de muncă din România și cu siguranță ar scădea numărul de îmbolnăviri. Eu sper ca acum, având responsabilitatea guvernării și fiind responsabili de aceste decizii, să se decidă cât mai repede. E adevărat, este o măsură impopulară, este o măsură care a născut foarte multe zbateri, am primit cu toții sute de mesaje, chiar mesaje de amenințare. Este o măsură care cu siguranță va genera proteste, dar cred că este o măsură corectă până la urmă, pentru că prin ceea ce a trecut acest popor, prin această catastrofă sanitară, cred că suntem datori cu toții reprezentând interesul public, să încercăm să o limităm. Ideal ar fi ca decizia, chiar politică fiind, să fie luată în baza implicațiilor în ceea ce privește sănătatea publică. Evident, este o reținere din partea PSD-ului, mai ales din partea PSD-ului, în a lua măsuri impopulare și este practic amânată această decizie, încearcă să fie pregătită comunicațional, probabil vor găsi formule de a o îndulci, de a crește praguri sau știu eu, de a elimina anumite sectoare din economie unde să fie obligatoriu acest certificat verde”, spune Adrian Wiener, la RFI.
Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi luate măsuri stupide
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că măsurile care vor fi luate pentru perioada în care românii vor petrece în stradă, cum ar fi de Revelion, vor fi discutate în perioada următoare şi vor fi făcute publice în timp util. Totuşi, Ministerul Sănătăţii nu recomandă organizarea de evenimente cu un număr mare de persoane.
Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru noaptea dintre ani, Alexandru Rafila a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că dacă oamenii vor dori să petreacă în stradă, li se recomandă să poarte masca de protecţie în mod corect.
„Acest subiect va fi dezbătut şi adoptat din punct de vedere legislativ, probabil în cursul acestei săptămâni, dar nu putem intra în astfel de detalii. Dacă oamenii vor să facă petreceri în stradă, ceea ce este fresc pentru această perioadă, rugămintea este să înţeleagă, pentru aceste petreceri în stradă, chiar dacă incidenţa este mică în România sau va fi mică în această perioadă, utilizarea corectă a măştii în spaţii aglomerate, inclusiv în timpul acestor petreceri este absolut obligatorie. Cred că ficare trebuie să înţelegem că este responsabilitatea pe care o avem de a ne proteja nu numai personal, ci şi pe cei cu care vin în contact”, a arătat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu se recomandă organizarea de evenimente la care să participe un număr mare de oameni. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reiterat că nu se pune problema introducerii certificatului verde pentru participarea la slujbele şi procesiunile religioase şi că această idee nici măcar nu a fost discutată în şedinţa de duminică, în care s-a decis luarea unor măsuri privind călătoriile.
Întrebat dacă au fost discuţii contradictorii în timpul şedinţei de duminică, de la Guvern, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că nimeni nu dictează măsurile într-o astfel de şedinţă.
„Orice astfel de adoptare sau măsurile care se iau, trebuie luate după discuţii. Nu sunt măsuri pe care le dictează cineva. În mod evident, există o dezbatere care până la urmă duce la un set de măsuri care sunt acceptate de toţi sau de marea majoritate a participanţilor. Vă rog să nu mai luaţi în considerare, de exemplu în timpul acestei reuniuni am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre introducerea certificatului verde la slujbele sau la procesiunile religioase”, a afirmat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că nu s-a discutat despre introducerea certificatului verde în biserici. „Nu numai că nu s-a discutat acest lucru, dar am declarat în mod pubic, nu se pune această problemă a utilizării certificatului verde la slujbele religioase. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor care ţin de distanţare, de purtarea corectă a măştii şi a respectării măsurilor de distanţare, acolo unde se poate. Nu cred că este cazul să facem speculaţii despre conţinutul acestor întâlniri care în niciun caz nu sunt conflictuale”, a mai declarat Rafila.