PNŢCD vrea să iniţieze demersurile pentru restaurarea monarhiei

Liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a anunţat, sâmbătă, că partidul va demara o serie de acţiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională, prin sesizarea Curţii Constituţionale,a Comisiei de la Veneţia şi declanşarea unei campanii de strângere de semnături, informează Mediafax.
Romania TV
15 iun. 2013, 14:05
PNŢCD vrea să iniţieze demersurile pentru restaurarea monarhiei

Pavelescu a declarat, în urma şedinţei Comitetului Naţional de Conducere al PNŢCD, că vor fi iniţiate o serie de demersuri pentru a fi declanşată o consultare populară în urma căreia alegătorii să se pronunţe asupra formei de guvernământ.

El a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituţiei pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ.

Pavelescu a mai susţinut că PNŢCD va sesiza direct Curtea Constituţională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicţie cu alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului liberatatea de a-şi exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituţie.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeaşi temă Comisiei de la Veneţia, iar alta preşedintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituţională şi să demareze procedurile pentru declanşarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanşată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanşarea unei revizuiri a Constituţiei, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opţiunii privind monarhia constituţională.

Pavelescu a evitat să se pronunţe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituţional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

Întrebat ce crede despre alianţa DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu, Băsescu a spus că în locul preşedintelui PNŢCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.

„Nu ştiu dacă e suficient de eficientă. Spre exemplu, eu dacă aş fi fost în locul domnului preşedinte Pavelescu, luam steagul monarhiei în mână. Dacă eram în locul lui Pavelescu, preşedinte al PNŢCD. Pentru că PNŢCD a rămas singurul exponent al monarhismului. Monarhiştii nu mai sunt 3% câţi erau în vremea răposatului Coposu. Monarhiştii eu cred că sunt 15%-18% în momentul de faţă şi vă pot spune că am discutat mult cu consilierii, ne-am oprit în legislaţie. Eu am avut tentaţia să adaug la a treia întrebare sau a patra. Una era legată de introducerea votului prin corespondenţă şi a doua dacă sunteţi de acord cu un regim de monarhie”, a spus preşedintele.

El a adăugat că acest lucru nu a fost posibil pentru că articolul 148 din Constituţie şi articolul 3 din Legea referendumului interzic întrebări legate de schimbarea regimului constituţional.

„Dar ca om politic eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam ştiţi despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică”, a spus şeful statului.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 5 august 2024. Balanța își schimbă destinul, veste tristă pentru Scorpion
Capital.ro
A murit cea mai iubită și frumoasă actriță. A fost o femeie uimitoare
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Românii vor primi și pensii DUBLATE. Baciu: „Pot crește și cu 100%”
Adevarul
„Amărâților!” Tzancă Uraganu și-a etalat pe TikTok banii pe care i-a făcut într-o singură noapte VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Vești neașteptate de la ANM. Schimbare majoră a vremii în zilele următoare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Cauza decesului lui Valentin Ioviță. De ce a murit fostul mijlocaș, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
Schimbare imensă la RAR. Termenul limită este 4 septembrie 2024, ora 15:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacurile Ucrainei asupra țintelor din Crimeea surprinse în imagini spectaculoase
MediaFlux
DOLIU în POLITICĂ! PSD e în stare de ȘOC. A MURIT un important PRIMAR
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?