Poate sângele tinerilor să stopeze procesul de îmbătrânire? Miliardarii lumii cheltuie averi ca să nu se ramolească

Companiile de biotehnologie din Silicon Valley lucrează la transfuzia de sânge de la tineri în persoane în vârstă pentru a "păcăli" procesul de îmbătrânire.
Daniel Spătaru
08 apr. 2021, 12:48
Poate sângele tinerilor să stopeze procesul de îmbătrânire? Miliardarii lumii cheltuie averi ca să nu se ramolească

Firma spaniolă Grifols a stârnit oarecare vâlvă pe piaţă anul trecut, când, împreună cu alte firme, a oferit un preţ aproape dublu pentru donațiile de sânge colectat cu scopul realizării unui studiu pentru descoperirea unui tratament împotriva COVID-19. Acum, firma din Barcelona speră să extragă ceva mult mai valoros din plasma tinerilor voluntari: un set de molecule microscopice, care ar putea inversa procesul de îmbătrânire în sine. Este o idee care pare de domeniul SF, dar Newsweek ne anunţă că este o poveste cât se poate de reală, care se încearcă să fie pusă în practică chiar în momentul de faţă.

La începutul acestui an, Grifols a încheiat un acord de 146 milioane dolari pentru a cumpăra Alkahest, o companie fondată la Universitatea Stanford de neurologul Tony Wyss-Coray, care, împreună cu Saul Villeda, a făcut publice rezultatele unor studii care arată că sângele recoltat de la șoareci tineri a avut efecte restaurative, aparent miraculoase, asupra creierului șoarecilor vârstnici. Descoperirea vine oarecum în sprijinul unui alt subiect de anchetă, care se concentrează pe identificarea elementelor benefice ale sângelui, care se disipează pe măsură ce îmbătrânim, dar și descoperirea elementelor care se acumulează și provoacă daune. În ultimii șase ani, Alkahest a identificat mai mult de 8.000 de proteine ​​din sânge, care prezintă promisiuni potențiale ca terapii. Eforturile sale și cele ale Grifols au dus la cel puțin șase studii de fază 2 finalizate sau în curs de finalizare, pentru a trata o gamă largă de boli legate de vârstă, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

Alkahest și un număr tot mai mare de alte startup-uri specializate în geriatrie încearcă să înțeleagă modul în care aceste boli se leagă de cel mai mare factor de risc dintre toate: îmbătrânirea umană . Scopul lor este să „pirateze” procesul de îmbătrânire în sine și, în acest proces, să întârzie sau să împiedice apariția multora dintre bolile  asociate îmbătrânirii. Ideea că îmbătrânirea și boala merg mână și mână nu este, desigur, nouă. Noutatea constă în încrederea oamenilor de știință că „îmbătrânirea” poate fi măsurată, inversată și controlată.

Nu aveți idee cât de mulți oameni sunt interesați să investească bani în longevitate”, spune Nir Barzilai, directorul fondator al Institutului pentru Cercetarea Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein al Universității Yeshiva și fondatorul unei companii care vizează sănătatea mitocondrială. „Sunt miliarde de dolari”.

Deși marea majoritate a acestor eforturi rămân în dezvoltare preclinică, mai multe au intrat recent în studiu la FDA și ar putea ajunge pe piață în câțiva ani. Unele au apărut deja pe piața gri, în timp ce mare parte a opiniei publice își fac griji ce s-ar putea întâmpla dacă aceste medicamente își îndeplinesc de fapt promisiunea: „Vor fi obligaţi tinerii săraci să-și vândă sângele miliardarilor în vârstă?”.

Când îmbătrânim, sistemul nostru imunitar începe să se descompună, creând o stare de inflamație care suprimă regenerarea celulară și duce la binecunoscutele dureri de care se vaită vârstnicii. Se poate să trăim mult, dar o facem în durere. Întrucât mitocondriile noastre încetează să mai producă în mod eficient energie pentru celule, petrecem mult timp în somnul de după-amiază. Pe măsură ce celulele stem devin letargice și liniștite, masa noastră musculară se micșorează și oasele noastre devin din ce în ce mai fragile. Pe scurt, corpurile noastre se destramă.

Primul indiciu că piratarea biologiei îmbătrânirii ar putea fi posibilă a venit, destul de improbabil, dintr-o serie de experimente de laborator pe o specie modestă de viermi rotunzi. La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, studiile efectuate pe gemeni identici au arătat deja că aproximativ 30% din longevitatea la oameni ar putea fi atribuită geneticii. Dar majoritatea oamenilor de știință credeau că procesul de îmbătrânire este un fenomen mult prea complex pentru a se modula pur și simplu prin modificarea a câteva gene sau luarea unei pastile. Apoi, în 1993, Cynthia Kenyon, biolog la Universitatea California, din San Francisco, a dublat durata de viață a unui vierme, de la trei săptămâni la șase, prin mutarea unei singure gene. Lucrarea a sugerat posibilitatea unor medicamente care ar putea crește longevitatea fără a viza boli specifice, creându-se în mod real ideea că procesul de îmbătrânire în sine ar putea fi manipulat.

La acea vreme, un grup marginal de entuziaști ai longevității încercau, fără să știe, deja ceea ce Kenyon a făcut la viermi rotunzi, prin practica restricției calorice. Această idee a luat avânt când gerontologul Roy Walford, de la UCLA, a dublat durata de viață a șoarecilor de laborator prin restricționarea aportului lor caloric, după care a devenit un avocat fervent pentru ca studiile să fie puse în practică la oameni. El a scris o serie de cărți foarte bine vândute în anii 1980 și a adoptat o dietă de 1.600 de calorii pe zi în ultimii 30 de ani de viață. „Chiar şi astăzi, discipolii săi slăbănogi pot fi încă observați la conferințele de longevitate, măsurându-și meticulos mâncarea în pauzele de prânz„, scrie Newsweek.

Citeşte şi Nutriționistul Mihela Bilic: „Nu poti vindeca bolile grave printr-un regim drastic”

Știința emergentă explică acum de ce poate exista ceva real şi posibil de pus în practică în această metodă de bio-hacking. La om, insulina este semnalul hormonal care determină celulele noastre să absoarbă zahărul și să-l transforme în energie. Împreună cu hormonul IGF1, insulina afectează un număr mare de alte procese celulare, inclusiv rata diviziunii celulare, despre care mulți cred că este direct legată de îmbătrânire. Când insulina și IGF1 la om ajung la niveluri scăzute o serie de mecanisme de reparare celulară, care sunt în mod normal în regim de așteptare, intră în viteză.

În prezent, nu există nicio indicație aprobată de FDA pentru medicamente care vizează procesul de îmbătrânire în sine. Pentru a obține aprobarea, medicamentele trebuie să vizeze o anumită boală. Nu este o coincidență faptul că unii gerontologi au ales popularul metformin pentru diabet zaharat pentru a servi drept „șablon” pentru o nouă clasă de medicamente anti-îmbătrânire aprobate de FDA. Acesta funcționează influențând sensibilitatea organismului la insulină și poate avea un efect asupra ritmului metabolismului și al consumului de energie. Dacă studiile în curs de desfășurare confirmă eficacitatea acestuia și se obţine aprobarea, s-ar crea o categorie de medicamente complet nouă, care, mai degrabă decât tratarea unor boli specifice, va acționa pentru a preveni deteriorarea ulterioară a corpului nostru.

Acum, lupta contra îmbătrânirii a intrat într-o nouă fază. În 2019, Alkahest a prezentat rezultatele preliminare ale unor studii care au sugerat că infuziile plasmatice din sânge au încetinit declinul cognitiv și funcțional la pacienții care suferă de forme uşoare până la moderate ale maladiei Alzheimer. Studiile la șoareci sugerează că sângele favorizează creșterea noilor celule ale creierului și reduce neuroinflamarea. Compania are, de asemenea, studii în diferite faze de dezvoltare pentru a trata Parkinson, demența și recuperarea postoperatorie și a izolat o varietate de molecule prezente în sângele „vechi”, pe care intenționează să le modifice cu medicamente.

În plus față de studiile efectuate de Alkahest, a intrat în teste o nouă clasă de medicamente „anti-îmbătrânire”, numite „senolitice”, care au ca scop eliminarea celulelor senescente, „asemănătoare zombilor”, care se acumulează odată cu înaintarea în vârstă. Celulele senescente sunt cele care opresc divizarea și secretă factori proinflamatori care suprimă mecanismele normale de reparare celulară și creează un mediu toxic pentru vecinii lor. Cea mai proeminentă companie care a comercializat acest mecanism, Unity Biotech, a strâns peste 220 de milioane de dolari și a devenit publică pe NASDAQ în 2018. Deși medicamentul său pentru osteoartrita genunchiului a fost oprit după rezultatele dezamăgitoare ale studiilor de fază 2, un alt medicament senolitic care vizează tratamentul legat de scăderea vederii la persdoanele în vârstă este în prezent în curs de testare. Rezultatele studiilor de fază 1 sunt așteptate până în iulie.

Citește și Cercetătorii au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine e echivalent cu şapte ani la om

Multe alte medicamente sunt în curs de dezvoltare. În zilele dinaintea apariției COVID-19, oamenii de știință din 14 instituții de cercetare din întreaga țară recrutau 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani pentru a participa la un studiu de șase ani, cu costuri de 50 de milioane de dolari, cunoscut sub numele de procesul TAME . Acest studiu își propune să demonstreze că metformina poate întârzia apariția bolilor cronice legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și demența.

În ciuda entuziasmului, este prea devreme pentru a sărbători. Datele dacă metformina funcționează la persoanele sănătoase nu sunt definitive, iar fracțiile senolitice și ale plasmei sanguine nu au fost încă testate pe o populație mare de pacienți. Şi, totuşi, dacă oamenii de știință vor avea succes în cele din urmă, piratarea îmbătrânirii va ridica probleme etice îngrijorătoare, în special atunci când vine vorba de sângele tânăr. „Ideea că doar persoanele în vârstă și bogate își pot permite sânge tânăr este destul de inconfortabilă”, recunoaşte Nir Barzilai.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce pensie avea Silviu Prigoană! A murit la 60 ani, după ce își “asigurase bătrânețea”
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă din viață! Prezentatorul TV este în stare de șoc: „În momentul ăsta sunt în panică” | EXCLUSIV
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Românul care deține un record, după ce a antrenat patru naționale. Dat afară pentru că n-a intrat în vestiar din cauza mirosului
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremur pentru UDREA. Judecătorii Instanței Supreme au anunțat acum câteva minute
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Activiștii de mediu contestă tăierea unui brad vechi de 200 de ani pentru Vatican
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani