„Într-adevăr sunt multe probleme care trebuie clarificate în USL. PNL este mai mult decât deschis să discute toate aceste probleme şi politici. Poate ar fi mai bine ca USL să se întâlnească mai mult, mai des, astfel încât să dăm un răspuns cât mai repede la probleme şi să nu mai avem situaţii incerte. Este ideal ca USL să-şi recâştige funcţionalitate în procent de sută la sută”, a declarat Pocora.
În plus, purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că este necesar ca USL să fie mai bine informată în privinţa problemelor din teritoriu.
„În chestiunea în discuţie ar fi mai bine ca şi conducerea USL să fie mai aplecată către problemele primarilor şi ale parlamentarilor, astfel fiind mai bine informaţi cu privire la problemele acestora şi de asemenea cunoscându-le şi punctul de vedere pe problemele de interes naţional”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.
Totodată, Pocora a precizat că legea care vizează modificarea sistemului de alegere a primarilor şi a şefilor CJ a fost discutată la nivelul PNL, însă nu s-a ajuns la un acord comun pentru asumarea proiectului.
„Legat de legea privind alegerile locale au fost discuţii ample în grupurile parlamentare ale PNL şi în şedinţa de BPN. S-a ajuns la concluzia că trebuie să continue dezbaterea chiar în interiorul PNL, dinspre administraţia locală venind o serie de amendamente. Este o iniţiativă a parlamentarilor liberali, la începutul traseului legislativ şi în mod categoric vor veni şi avizele şi punctul de vedere al Guvernului, iar în comisii sigur vor exista modificări în aşa fel încât atunci când vom avea o formă rezultată din dezbatere să putem să ne exprimăm politic dacă o susţinem sau nu. Tocmai întâlnindu-ne la nivelul USL până atunci şi alianţa va putea avea un punct de vedere”, a mai spus ea.
De asemenea, Pocora a susţinut că modificarea Constituţiei şi regionalizarea nu pot fi realizate decât împreună, întrucât acest proces depinde tocmai de adoptarea unui cadrul constituţional în acest sens.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, că PSD nu susţine iniţiativa PNL de modificare a legii administraţiei locale şi consideră că trebuie o discuţie cu PNL cât mai curând pentru ca lucrurile să fie tranşate cât mai rapid, dacă se merge mai departe cu „acest USL”.
Întrebat despre iniţiativa legislativă a PNL de modificare a legii administraţiei publice locale astfel ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, precum şi modificarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, Dragnea a spus că PSD nu susţine în niciun fel această iniţiativă, care nu s-a discutat în USL.
„Poate să fie o iniţiativă, noi nu o susţinem în niciun fel. O să discutăm în Parlament, din moment ce nu s-a discutat în USL când s-a depus, discutăm în Parlament şi tranşăm în Parlament. Nu putem continua aşa, această ţară nu poate fi guvernată în acest mod. Un grup de parlamentari depune un proiect de modificare a unei legi importante. (…) Aceste lucruri trebuie tranşate foarte rapid. Suntem în stare să mergem mai departe cu acest USL şi să urmărim obiectivele stabilite politic în programul USL pe care le-am prezentat în 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu bună credinţă, bine, dacă nu putem, trebuie să hotărâm, să nu păcălim populaţia”, a spus Dragnea.
El a spus că lucrurile trebuie lămurite „într-o discuţie foarte calmă”, care să aibă loc cât mai curând.
Liviu Dragnea a arătat că este vorba de onoare şi nu mai vrea să participe la o mare minciună.
„E vorba de onoare, dacă noi am câştigat pe baza acestei încrederi generate de aceste proiecte şi noi nu le ducem la capăt, avem în continuare o mare problemă. (…) Chiar nu mai merge, după atâtea cicluri electorale în care românii au fost minţiţi, eu nu mai vreau să particip la o mare minciună. Dacă avem putere politică şi onoarea să ducem la capăt ceea ce am hotărât împreună, eu voi fi în continuare acelaşi susţinător şi soldat al USL, dacă nu, nu”, a adăugat Dragnea.
Parlamentarii PNL – 63 de senatori şi deputaţi – propun, într-o iniţiativă de modificare a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari şi la alegerea şefului Consiliului Judeţean în mod indirect, de către consilieri.
63 de senatori şi deputaţi PNL au depus în 18 septembrie un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, fiind operate o serie de modificări în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a şefilor consiliilor judeţene.
Astfel, iniţiatorii propun revenirea la sistemul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine 50% plus unu din voturi, dar şi la sistemul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot indirect de către consilierii judeţeni.
De asemenea, se introduce prevederea protrivit căreia „alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot”.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, precum şi revenirea la sistemul alegerii indirecte a şefilor de CJ au fost discutate în ultima şedinţă a conducerii PNL, fiind luată decizia de a nu fi asumată de partid, dar subiectul să fie discutat în USL, au precizat pentru Mediafax surse din PNL.
În şedinţa Biroului Permanent al PNL de vinerea trecută, subiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor de CJ în mod indirect a fost ridicat de deputatul PNL, Victor Paul Dobre, cel care a iniţiat propunerea legislativă, conform surselor citate.
În urma discuţiilor divergente asupra acestui subiect, s-a convenit ca propunerea legislativă să nu fie asumată în numele PNL, iar iniţiativa să fie ridicată în discuţiile din conducerea USL, au precizat surse din conducerea PNL.