Pocora: Ultima sesizare a lui Băsescu la CCR este un joc dus la extremă

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru Agerpres că sesizarea la CCR a legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene este un "joc dus la extremă" de preşedintele Traian Băsescu.
Romania TV
10 oct. 2013, 09:30
Pocora: Ultima sesizare a lui Băsescu la CCR este un joc dus la extremă

„Este un joc dus la extremă de Traian Băsescu, pozează în victimă. Două zile plânge la televizor, apoi la CSM şi iată că acum la CCR. Cel mai bine ar fi să lase Guvernul să lucreze şi să înţeleagă ceea ce i-au spus 7,4 milioane de români anul trecut, că este finalul sistemului patronat de el. Traian Băsescu nu mai este preşedinte legitim al României în ţară şi încearcă cu disperare să mascheze acest lucru în exterior. Este nevoie de o nouă Constituţie pentru a fi foarte clară separarea puterilor în stat şi pentru a evita astfel de suprapuneri”, a afirmat Pocora.

Întrebată dacă sesizarea preşedintelui Băsescu va avea sorţi de izbândă, deputatul liberal a afirmat că, în acest caz, CCR este firesc să se pronunţe.

„Nu pot eu să-mi permit să fac niciun fel de apreciere. CCR este cea care trebuie să se exprime în acest sens”, a arătat Cristina Pocora.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

Actul normativ readuce în discuţie conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern, prin primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cu privire la reprezentarea României în forurile externe.

Legea a fost adoptată de Senat în vara anului 2012, iar la acel moment Curtea Constituţională s-a pronunţat, la sesizarea unui grup de senatori, prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012, constatând că prevederile articolelor 3, 18 şi 19 sunt neconstituţionale. Ulterior, pe 26 aprilie 2013, preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.

În urma reexaminării, la data de 23 septembrie 2013, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat din nou legea, pe care, în data de 30 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României în vederea promulgării.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei referitor la această lege, şeful statului consideră că, prin reexaminarea legii, parlamentarii au păstrat soluţiile legislative constatate neconstituţionale prin Decizia CCR 784/2012.

Traian Băsescu susţine că unele prevederi contravin Legii fundamentale în ceea ce priveşte dreptul preşedintelui României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român, de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive.

‘Curtea a statuat, cu valoare de principiu, că: ‘În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru’, mai spune Băsescu, care adaugă faptul că, potrivit legii votate a doua oară de Parlament, preşedintele României ‘îşi pierde atribuţia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European, deşi acest drept îi este conferit de Constituţie’.

CCR va discuta pe 6 noiembrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!