„Este un joc dus la extremă de Traian Băsescu, pozează în victimă. Două zile plânge la televizor, apoi la CSM şi iată că acum la CCR. Cel mai bine ar fi să lase Guvernul să lucreze şi să înţeleagă ceea ce i-au spus 7,4 milioane de români anul trecut, că este finalul sistemului patronat de el. Traian Băsescu nu mai este preşedinte legitim al României în ţară şi încearcă cu disperare să mascheze acest lucru în exterior. Este nevoie de o nouă Constituţie pentru a fi foarte clară separarea puterilor în stat şi pentru a evita astfel de suprapuneri”, a afirmat Pocora.
Întrebată dacă sesizarea preşedintelui Băsescu va avea sorţi de izbândă, deputatul liberal a afirmat că, în acest caz, CCR este firesc să se pronunţe.
„Nu pot eu să-mi permit să fac niciun fel de apreciere. CCR este cea care trebuie să se exprime în acest sens”, a arătat Cristina Pocora.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.
Actul normativ readuce în discuţie conflictul juridic de natură constituţională dintre Guvern, prin primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cu privire la reprezentarea României în forurile externe.
Legea a fost adoptată de Senat în vara anului 2012, iar la acel moment Curtea Constituţională s-a pronunţat, la sesizarea unui grup de senatori, prin Decizia nr. 784 din 26 septembrie 2012, constatând că prevederile articolelor 3, 18 şi 19 sunt neconstituţionale. Ulterior, pe 26 aprilie 2013, preşedintele a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi.
În urma reexaminării, la data de 23 septembrie 2013, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat din nou legea, pe care, în data de 30 septembrie 2013, Parlamentul a retransmis-o preşedintelui României în vederea promulgării.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei referitor la această lege, şeful statului consideră că, prin reexaminarea legii, parlamentarii au păstrat soluţiile legislative constatate neconstituţionale prin Decizia CCR 784/2012.
Traian Băsescu susţine că unele prevederi contravin Legii fundamentale în ceea ce priveşte dreptul preşedintelui României, în calitate de şef al statului şi conducător al politicii externe a statului român, de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci când consideră necesar, fără alte condiţionări din partea puterii legislative sau executive.
‘Curtea a statuat, cu valoare de principiu, că: ‘În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către preşedintele României, în mod expres, primului-ministru’, mai spune Băsescu, care adaugă faptul că, potrivit legii votate a doua oară de Parlament, preşedintele României ‘îşi pierde atribuţia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European, deşi acest drept îi este conferit de Constituţie’.
CCR va discuta pe 6 noiembrie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.