Podul de la Brăila s-a inaugurat pentru a intra în reparaţii. După şuruburile jucăuşe, probleme majore cu semnalizarea rutieră şi asfaltarea de la Golden Gate-ul românesc

Inaugurat la data de 6 iulie 2023, podul de la Brăila are astăzi nevoie de reparații. Din cauza căldurii și a greutății autovehiculelor de mare tonaj, asfaltul are de suferit, dar nu este singura problemă cu care se confruntă.
Filip Stan
17 sept. 2023, 19:25
Podul de la Brăila s-a inaugurat pentru a intra în reparaţii. După şuruburile jucăuşe, probleme majore cu semnalizarea rutieră şi asfaltarea de la Golden Gate-ul românesc

Autorităţile se grăbesc să taie panglici pentru a semna imediat anexe la contracte profitabile. Cazul Podului de la Brăila, mult aşteptat perlă a arhitectonicii româneşti, este antologic. la nici doouă luni de la inaugurare, şuruburile au început să sară ca lăcustele, asfaltul s-a umflat, iar indicatoarele demonstrează fie că este o zonă bună pentru afacerile cu eoliene, fie că s-a făcut economie la betoane atunci când s-au fixat

Compania de construcții Webuild a început să decoperteze deja asfaltul vălurit. Primele semne ale calității mediocre a construcției au apărut la testele statice și dinamice, la care a fost supus podul, care au avut loc începând cu 12 iunie 2023. Mai multe toroane, cabluri împletite din mai multe fire, care susțin greutatea podului, s-au rupt.

VIDEO Podul de la Brăila, inaugurat cu nici o lună în urmă, are şuruburile puse „de formă”. Cum se apără autorităţile

Restricții de circulație și pe timpul zilei pe Podul peste Dunăre de la Brăila, la doar două luni de la inaugurare. Constructorul WeBuild a început decopertarea asfaltului vălurit de pe prima bandă, potrivit imaginilor pe care le-au publicat șoferii care au tranzitat în ultimele zile podul. La începutul lunii august, cum vara nu-i ca iarna, pe pod au apărut denivelări, iar ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și directorul general CNAIR Cristian Pistol au dat vina pe transportatorii de marfă care nu au respectat nici restricția de 40 tone nici interdicțiile de temporare din zilele cu coduri portocalii și roșii de caniculă. Podul a fost deschis circulației, dar a rămas în administrarea constructorului pentru demontarea macaralelor. Reparațiile se fac pe cheltuiala WeBuild, scrie economedia.ro.

„Periculos nu este, sunt niște deformări pe care le-am constatat și noi. Nu doar Podul Brăila are probleme, în general obiectivele de infrastructură noi au o perioadă… în care se mai tasează. Am cerut antreprenorului să facă o expertiză, poate fi și o metodologie de așternere a asfaltului care nu s-a potrivit acestui tip de pod”, au spus oficialii CNAIR.

Apoi,  imagini incredibile cu cea mai înaltă și cea mai scumpă construcţie din România au apărut în spațiul public la finalul lunii august 2023. „Golden Gate”-ul de la Brăila, inaugurat de nici două luni, se deșurubează cu mâinile goale. Locuitorii din zonă au surprins în imagini cum șuruburile se desprind din parapeții de pe margine.

CNAIR a dat atunci vina pe neglijența constructorilor, dar a mai afirmat că nu există niciun pericol ca podul să se prăbușească.
La începutul lunii august 2023, după câteva zile caniculare, șoferii care traversau podul au început să se plângă de faptul că asfaltul are denivelări. Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă şi aici că a fost finalizat procesul de verificare a tuturor şuruburilor parapetului de siguranţă de pe Podul Suspendat peste Dunăre de la Brăila şi, din totalul de 100.000 de şuruburi, au fost slăbite un număr de 401, ceea ce înseamnă aproximativ 0,4%.

Dar, de parca am fi pe şantierul neterminat de la Sagrada Familia, şi nu la o lucrare d eutilitate publică, în prima parte a lunii septembrie 2023, au ieșit la iveală și problemele semnalizării rutiere de pe pod. Panourile de orientare sunt făcute din profile de tablă de oțel de 1 mm grosime, în loc să fie din profile din aluminiu de 2 mm grosime. Astfel, în cel mult doi-trei ani, vom asista la o corodare accentuată a panourilor cauzată de atmosfera umedă.

Stâlpii de susținere ai indicatoarelor de la pod au început să cadă. Fundația lor este făcută de mîntuială, scrie Tir magazin. Panourile verzi antiorbire sunt montate pe niște țevi metalice, care, la rândul lor, sunt montate pe parapet, încălcând grav prevederile standardului european în domeniu, SR EN 1317, care nu permite îngreunarea metrului liniar de parapet cu mai mult de 2 kg.

 

Există și o adresă trimisă de CNAIR, în acest sens, care interzice montarea balizelor antiorbire pe țeavă metalică, ele trebuind să fie montate direct pe parapet pentru a nu îl îngreuna.

Potrivit adresei nr. 6/2824/17.07.2023, „pentru fixarea panourilor antiorbire pe parapetul deformabil din metal:
– sistemul de prindere pentru fixarea panourilor antiorbire pe parapetul deformabil din metal trebuie să fie un ansamblu format din bride din material plastic, care se fixează cu șuruburi, piulițe și șaibe, asigurând legătura între panoul antiorbire și parapetul de metal (prindere directă pe lisa de parapete);”.

Toate soluțiile tehnice implementate au fost alese exclusiv de WEBUILT. La semnalizare s-a mers numai cu controversata firmă Girod Semnalizare Rutieră SRL din Timișoara, resposabilă sută la sută pentru soluțiile „năstrușnice” ale semnalizării rutiere ale Podului de la Brăila.
Sigur, nu numai firmele constructoare din asocierea Webuild – IHI Infrastructure Systems Co.,Ltd. sunt vinovate de calitatea proastă a lucrărilor, ci și consultantul, adică cel care a supervizat pe bani grei lucrarea și a acceptat să dea în plată lucrările de proastă calitate.
CNAIR a anunțat, în ianuarie, că a semnat contractul „Supervizarea Proiectării și Execuției Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” cu asocierea Metroul – Italrom Inginerie Internationala – Sistema Ingegneria – Arex Lider Company, valoarea contractului fiind de 35,16 milioane lei fără TVA.


Trebuie precizat faptul că, la firma Metroul, una dintre cele din asocierea care a câștigat contractul de consultanță, lucrează acum Narcis Neaga, fostul director general al CNAIR/ CNADNR, responsabil direct de celebra „autostradă prăbușită”, adică lotul trei al autostrăzii Sebeș-Deva, între Sălişte şi Cunţa.


Drumurile de legătură (varianta lungă pe la Jijila) între Brăila și Tulcea nu vor fi deschise până la sfârșitul anului, mobilizarea constructorului WeBuild (Italia) fiind „slabă”, potrivit unei informări a CNAIR. Podul peste Dunăre de la Brăila a fost deschis circulației pe 6 iulie, dar fără a fi și recepționat, iar traficul este permis doar pe varianta scurtă până la Măcin, proiectul complet însemnând în total 24 de kilometri (19 km varianta lungă cu 4 benzi/ 4 km varianta scurtă).

EXCLUSIV| Victor Ponta, depre inaugurarea podului de la Brăila: ”Au fost mulți pomanagii, care au venit doar să taie panglica, în frunte cu Klaus Iohannis”

Varianta lungă pe la Jijila (11 km), care face legătura între Podul peste Dunăre și DN 22 Măcin–Jijila–Tulcea, este la 85% execuție, dar șansele de finalizare până la sfârșitul anului sunt destul de mici, a transmis CNAIR.
„Mobilizare slabă a antreprenorului WeBuild pe șantierul drumurilor de legătură din cadrul proiectului Podului Suspendat peste Dunăre de la Brăila! Stadiul fizic al lucrărilor la drumurile de legătură a ajuns la 85%, dar mobilizarea în șantier este slabă și sunt șanse mici ca lucrările să fie finalizate în termenul asumat de antreprenor, respectiv sfârșitul anului 2023”, sunt precizările CNAIR pentru tirmagazin.ro

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru o turistă care a mers cu mașina în Grecia. Ce a pățit la puțin timp după ce a ajuns în Halkidiki. Ți se poate întâmpla și ție
Capital.ro
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Guvernul intră tare în angajații din România! Sute de persoane își vor pierde locurile de muncă!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta: „Așa a vrut Ileana”
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Paul Stănescu anunță organizarea congresului PSD la sfârșitul lunii august pentru alegerea conducerii și desemnarea candidatului la Președinție
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE! Victorie ZDROBITOARE! Au MAJORITATE ABSOLUTĂ
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!