Podul peste Dunăre de la Brăila prinde contur. Când va fi gata cel mai scump pod din istoria României

Lucrările la podul suspendat de peste Dunăre, de la Brăila, avansează rapid. Pilonii podului au deja câţiva zeci de metri înălţime deoarece ridicarea acestora avansează cu doi metri în fiecare zi. La final, cele două turnuri vor ajunge la 204 metri înălţime.
Romania TV
08 oct. 2020, 11:03
Podul peste Dunăre de la Brăila prinde contur. Când va fi gata cel mai scump pod din istoria României

„Ridicarea pilonilor podului peste Dunăre avansează aproape 2m, în fiecare zi. Turnarea pilonilor se face în sistem continuu. Sistemul de cofrare este ghidat prin laser şi permite turnarea continuă a pilonilor astfel încât se lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În paralel, se lucrează şi la cele două blocuri de ancorare ale podului”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, într- un mesaj publicat pe Facebook.

Şantierul la noul pod peste Dunăre a început în ultimele zile ale anului 2018, prin pregătirea terenului unde au fost amplasate picioarele de pod. Podul ar urma să fie inaugurat în 2021.

Cât va costa construirea podului peste Dunăre de la Brăila

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa aproape 500 milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria României şi al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării (după Porţile de Fier).

Podul suspendat peste Dunăre presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării va fi o porţiune de 1,9 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Drumul de legătură va avea două benzi pe sens între Brăila şi Jijila, iar spre Măcin va avea o bandă pe sens cu o lungime de 4,3 km. Va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) şi două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila şi 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legătura între tablier şi cablul principal. Blocurile de ancorare sunt localizate în afara digurilor Dunării, integrate în teren.

Tablierul este realizat cu tole din tablă alcătuind grinzi casetate cu înălţime de 3.5 m, secţiunea transversală este proiectată cu 4 benzi de circulaţie şi 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, de o parte şi de alta.

Podul peste Dunăre de la Brăila, alternativa la bac?

Pilonii au 204 m înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului.

Fundaţiile sunt realizate continuu pentru ambele picioare ale pilonului, fiind alcătuite din piloţi foraţi de Ø2000 mm. La pilonul Brăila sunt 74 piloţi de 30 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 74 piloţi de 38 metri lungime. La partea superioară a fundaţiei sunt localizate două blocuri de formă circulară, conectate între ele cu o grindă în aşa fel încât să se asigure protecţia pilonilor de susţinere la coliziunea cu vasele fluviale.

În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 şi care va conecta nordul Munteniei şi sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord, unde se află Delta Dunării. După construirea sa, la kilometrul 165+800 al fluviului, va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune.

În prezent, orice drum la Galaţi sau Brăila implică trecerea Dunării cu bacul. Acest lucru implică o călătorie de o oră şi jumătate pentru o distanţă de 20 de kilometri.

‼️ Ridicarea pilonilor podului peste Dunăre avansează aproape 2m, în fiecare zi ‼️

Turnarea pilonilor se face în sistem…

Posted by Irinel Ionel Scriosteanu on Wednesday, October 7, 2020

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul