Podul peste Dunăre de la Brăila prinde contur. Când va fi gata cel mai scump pod din istoria României

Lucrările la podul suspendat de peste Dunăre, de la Brăila, avansează rapid. Pilonii podului au deja câţiva zeci de metri înălţime deoarece ridicarea acestora avansează cu doi metri în fiecare zi. La final, cele două turnuri vor ajunge la 204 metri înălţime.
Romania TV
08 oct. 2020, 11:03
Podul peste Dunăre de la Brăila prinde contur. Când va fi gata cel mai scump pod din istoria României

„Ridicarea pilonilor podului peste Dunăre avansează aproape 2m, în fiecare zi. Turnarea pilonilor se face în sistem continuu. Sistemul de cofrare este ghidat prin laser şi permite turnarea continuă a pilonilor astfel încât se lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În paralel, se lucrează şi la cele două blocuri de ancorare ale podului”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, într- un mesaj publicat pe Facebook.

Şantierul la noul pod peste Dunăre a început în ultimele zile ale anului 2018, prin pregătirea terenului unde au fost amplasate picioarele de pod. Podul ar urma să fie inaugurat în 2021.

Cât va costa construirea podului peste Dunăre de la Brăila

Podul care va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea va costa aproape 500 milioane de euro. Va fi cel mai scump pod din istoria României şi al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării (după Porţile de Fier).

Podul suspendat peste Dunăre presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării va fi o porţiune de 1,9 kilometri de pod. În rest vor fi viaducte, drumuri de legătură, intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe şi pasaje. Drumul de legătură va avea două benzi pe sens între Brăila şi Jijila, iar spre Măcin va avea o bandă pe sens cu o lungime de 4,3 km. Va avea trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) şi două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila şi 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legătura între tablier şi cablul principal. Blocurile de ancorare sunt localizate în afara digurilor Dunării, integrate în teren.

Tablierul este realizat cu tole din tablă alcătuind grinzi casetate cu înălţime de 3.5 m, secţiunea transversală este proiectată cu 4 benzi de circulaţie şi 2 benzi adiţionale pentru trafic pietonal, de o parte şi de alta.

Podul peste Dunăre de la Brăila, alternativa la bac?

Pilonii au 204 m înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului.

Fundaţiile sunt realizate continuu pentru ambele picioare ale pilonului, fiind alcătuite din piloţi foraţi de Ø2000 mm. La pilonul Brăila sunt 74 piloţi de 30 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 74 piloţi de 38 metri lungime. La partea superioară a fundaţiei sunt localizate două blocuri de formă circulară, conectate între ele cu o grindă în aşa fel încât să se asigure protecţia pilonilor de susţinere la coliziunea cu vasele fluviale.

În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 şi care va conecta nordul Munteniei şi sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord, unde se află Delta Dunării. După construirea sa, la kilometrul 165+800 al fluviului, va deveni ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune.

În prezent, orice drum la Galaţi sau Brăila implică trecerea Dunării cu bacul. Acest lucru implică o călătorie de o oră şi jumătate pentru o distanţă de 20 de kilometri.

‼️ Ridicarea pilonilor podului peste Dunăre avansează aproape 2m, în fiecare zi ‼️

Turnarea pilonilor se face în sistem…

Posted by Irinel Ionel Scriosteanu on Wednesday, October 7, 2020

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc îndeamnă credincioșii să se roage pentru el în timp ce continuă tratamentul pentru pneumonie
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!