Linda Maria Baros este cel mai tânăr membru care a fost primit în Academia Mallarmé de-a lungul timpului, potrivit Agerpres.
„Sunt deosebit de onorată de alegerea mea ca membru titular, la numai 31 de ani, în Academia Mallarme! Am fost impresionată de imparţialitatea membrilor acestei instituţii prestigioase care au dat dovadă de curaj votând primirea mea în rândurile lor, ţinând cont că între zecile şi zecile de celebrităţi alese, doar patru femei au ocupat, până în prezent, un fotoliu în academie! Aşa cum spuneam şi în 2007, atunci când am obţinut Premiul Guillaume Apollinaire – cea mai importantă distincţie poetică din Franţa şi din spaţiul francofon – iată că poetul, pe motocicleta lui metaforică, străbate autostrada A4 (această pagină format A4 atât de familiară lui), şi poate într-adevăr să înnoade distanţele cap la cap, să le devore, să intre cu flexul în orizont!”, a declarat, duminică, Linda Maria Baros.
Citeşte Douăzeci şi şapte de autori români, invitaţi la Salonul Cărţii de la Paris, din 2013
Născută în România în 1981, doctor în literatură comparată la Universitatea Sorbona şi la Universitatea din Bucureşti, conferenţiar universitar atestat în Franţa, Linda Maria Baros a publicat cinci volume de versuri. În 2007, a obţinut prestigiosul Premiu Apollinaire, cel mai important premiu de poezie din lumea franceză şi francofonă. Poeziile sale au fost traduse şi publicate în 25 de ţări. A semnat peste treizeci de traduceri, dintre care 17 cărţi în limba franceză. În prezent, este membră aleasă pe viaţă a juriului care acordă Premiul Apollinaire şi secretar general al Colegiului de Literatură Comparată din Paris.
Academia Mallarmé a fost înfiinţată în Franţa, la Paris, în 1936, printre membri fondatori numărându-se, între alţii, Paul Valéry. Prestigioasa instituţie este formată din treizeci de membri şi reuneşte personalităţi de înaltă reputaţie din lumea literară franceză şi internaţională.
Printre scriitorii francezi care au făcut parte din Academia Mallarmé, s-au numărat Paul Valéry, Jean Cocteau, Alain Bosquet, Valery Larbaud, Maurice Maeterlinck, Guillevic etc. De asemenea, printre membri corespondenţi au figurat mari nume ale literaturii lumii: Octavio Paz, Eugenio Montale, Yannis Ritsos, Lawrence Durrell, Artur Lundkvist şi, astăzi, Juan Gelman sau Seamus Heaney.