Poleiul a făcut zeci de victime. Secţiile de urgenţe, luate cu asalt de oameni accidentaţi

Din cauza temperaturilor scăzute, drumurile s-au transformat în adevărate patinoare. În ultimele zile, zeci de oameni s-au ales cu fracturi după ce au căzut pe gheaţă. Valuri de pacienţi au ajuns la urgenţe cu mâinile şi cu picioarele rupte după ce au alunecat pe gheaţă. Medicii abia mai fac faţă solicitărilor.
Roxana Gagiu
08 ian. 2016, 09:10
Poleiul a făcut zeci de victime. Secţiile de urgenţe, luate cu asalt de oameni accidentaţi

Gheaţa care acoperă străzile şi trotuarele face victime. Mersul pe jos este o adevărată aventură iar pericolele sunt la fiecare pas. Trotuarele arată ca nişte patinoare veritabileşi nu este de mirare că medicii ortopezi au avut mult de lucru în ultima perioadă. Cabinetul de ortopedie de la Spitalul Judeţan din Slobozia este plin de pacienţi.

În doar trei ore, cinci oameni au fost adusi cu ambulanţele. Cele mai multe victime ale poleiul au fost însă bătrânii. „În ultimele 24 de ore, 92 de solicitari. Majoritatea sunt alunecarii pe gheata”, a declarat Eugen Stan, purtător de cuvânt Ambulanţa Ialomiţa.

Un medic specializat în ortopedie a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o factură.

„O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.
 
Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercursiuni grave. După o căzătură este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna. În cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcăminte trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
Doctorul Uscatu spune că este important ca oamenii sa invete sa cada.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţie de aparare, punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

 
 
Potrivit specialistului, în această perioadă este foarte important să ne ferim și de mașini atunci când este gheață pe jos. Autoturismele derapează destul de des în acest sezon, de aceea, dr. Uscatu ne recomandă să nu stăm aproape de borduri.
 
„Să nu mergem aproape de stradă, deoarece putem aluneca sub o maşină. Să lăsăm maşinilor o distanţă apreciabilă pentru frânare, atunci când traversăm pe trecere. Distanţa este de 2-4 ori mai mare pentru frânare. În plus, trebuie să fim atenţi la clădirile pe lânga care trecem, deoarece pot cădea ţurţuri sau gheaţă de pe acoperiş”, a mai declarat dr. Uscatu.
 
 
Meteorologii au emis vineri dimineaţă mai multe coduri nowcasting de vreme rea, valabile în mai multe zone din ţară.

COD GALBEN. Intre orele 09:00 si 11:00, în judeţele Ialomiţa şi Buzău se va semnala ceaţă ce determină vizibilitate local sub 200 m şi izolat sub 50 m.

Între orele 09:00 si 12:00, local în judeţele Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Vaslui, inclusiv drumurile naționale și europene, se vor semnala intensificări locale ale vântului, ce pot atinge și depăși la rafală 55…60 km/h. De asemenea, viscolul va transporta zăpada la sol şi se pot forma troiene.

Vezi PROGNOZA METEO COMPLETĂ

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă