Polii magnetici ai Pământului s-au inversat de două ori, în mai puţin de 1.000 de ani

Câmpul magnetic al Pământului s-a inversat extrem de repede, imediat după sosirea oamenilor moderni în Europa. Schimbarea s-a petrecut în mai puţin de o mie de ani, potrivit unui nou studiu.
Romania TV
25 oct. 2012, 10:51
Polii magnetici ai Pământului s-au inversat de două ori, în mai puţin de 1.000 de ani

Această descoperire ar putea aduce mai multe informaţii despre cum şi de ce se inversează polii magnetici şi cât de vulnerabilă este Terra faţă de radiaţiile solare şi spaţiale, spun cercetătorii.

Nucleul metalic al Pământului funcţionează ca un magnet gigantic care crează un câmp magnetic cu doi poli, nord şi sud. Aceşti doi poli magnetici sunt în apropierea polilor geografici ai planetei, care marchează axa pe care se roteşte Pământul.

Câmpul magnetic al Pământului este extrem de dinamic. Intensitatea lui variază între 50% mai mare decât azi, sau 90-95% mai mică decât în prezent„, explică cercetătorul Norbert Nowaczyk de la GFZ, centrul german de cercetare pentru geoştiine.

O dată la câteva sute de mii de ani, câmpul magnetic al Pământului se inversează – compasul care arată nord, va arăta sud. Aceste inversiuni sunt înregistrate de mineralele sensibile la magnetism, aflat în lava care se răcoreşte, şi care arată în ce direcţie se aflau polii într-un anumit moment din istorie.

Inversiunile câmpului magnetic durează câteva mii de ani, arată rocile. Cercetătorii au descoperit, însă, că acum 41.00 de ani, imediat după ce oamenii moderni au intrat în Europa, polii magnetici s-au inversat de două ori în mai puţin de o mie de ani.

Cercetătorii au analizat sedimente de pe fundul Mării Negre şi le-au comparat cu alte informaţii strânse din nordul Atlanticului, sud-estul Pacificului şi din jurul insulei Hawaii. În mod surprinzător, ei au descoperit că polii magnetici ai Pământului s-au inversat în doar 200 de ani, câmpul magnetic fiind mult mai slab ca în ziua de azi.

„Teoriile anterioare spuneau că polii se inversează într-o perioadă de 2.000-5.000 de ani”, a declarat Nowaczyk pentru OurAmazingPlanet.

Câmpul magnetic a rămas inversat pentru 440 de ani, timp în care a fost mult mai scăzut ca în prezent. Câmpii magnetici s-au inversat înapoi, în doar 270 de ani. Aceste inversiuni sunt cunoscute drept evenimentul Laschamp, după o zonă din Franţa unde s-au descoperit primele dovezi, în anii 1960. Noile descoperiri arată cât de rapidă a fost inversiunea.

Nowaczyk spune că acest eveniment ar putea reprezenta o inversiune „eşuată”.Câmpul geomagnetic a încercat să se inverseze, dar nu a reuşit”, explică cercetătorul, care mai spune că astfel de „excursii” s-ar fi întâmplat de cel puţin 12 ori în cei 780.000 de ani de la ultima inversiune completă.

Câmpul magnetic al Pământului protejează planeta de particulele energetice venite din spaţiu şi de la soare. În timpul inversiunii Laschamp, Pământul a fost mult mai vulnerabil radiaţiilor din spaţiu, având în vedere nivelul mai mare de beriliu radioactiv găsit în gheaţa din Groenlanda, spune Nowaczyk.

Lumea modernă ar fi foarte afectată în cazul unui inversiuni ale câmpului magnetic, întrucât un câmp magnetic mai slab înseamnă radiaţii mai puternice care afectează comunicaţiile şi sateliţii GPS.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București