Poliţa obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată şi de la asigurători care nu fac parte din PAID

Asigurarea obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată atât de la acţionarii societăţii emitente de poliţe obligatorii de locuinţe (PAID), cât şi de la alţi asigurători, după ce aceştia vor încheia protocoale de colaborare cu PAID, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Iulian Tudor
07 aug. 2013, 14:59
Poliţa obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată şi de la asigurători care nu fac parte din PAID

Anterior, poliţele emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) puteau fi cumpărate numai de la acţionarii PAID.

ASF a adoptat normele privind PAID. Modificarea normelor existente a fost motivată de publicarea Legii 243/2013 în Monitorul Oficial, care modifică şi completează Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor„, se arată într-un comunicat al ASF, citat de agenţia Mediafax.

Instituţia arată că poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor naturale, emisă de PAID şi cunoscută sub denumirea PAD, este obligatorie.

Obligaţia constă în cumpărarea unei poliţe PAD emisă de către PAID. Această poliţă poate fi cumpărată în acest moment de la toate societăţile membre PAID sau de la toate societăţile care vor încheia protocoale de colaborare cu PAID„, se mai spune în comunicat.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, precum şi ale Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Gothaer Asigurari (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Primele poliţe PAD au fost emise de PAID în iulie 2010.

Preţul unei poliţe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa, şi asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

„Cei care doresc asigurarea locuinţei pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opţiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depăşesc plafonul asigurat obligatoriu. În acest caz, asigurarea obligatorie (poliţa PAD) şi cea facultativă trebuie încheiate separat”, se arată în comunicat.

Potrivit ASF, asigurările facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii rămân în vigoare până la expirarea acestora.

„Cei care au încheiate până în acest moment contracte de asigurare care acoperă riscurile sus-menţionate au obligaţia încheierii unei poliţe PAD separate faţă de asigurarea facultativă abia la momentul expirării asigurării facultative. Din acel moment, obligaţia este de cumpărare doar a unei poliţe PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depăşeşte plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clienţilor (asigurare facultativă)”, se mai spune în comunicat.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Fondul locativ naţional numără aproximativ 8,5 milioane de locuinţe.

La finele lunii iulie, portofoliul PAID număra 316.953 poliţe, comparativ cu 330.093 contracte la 31 decembrie 2012.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce trebuie să le faci pomilor din grădină până la finalul lui februarie, dacă vrei să fie roditori. E musai să faci asta, în special dacă ai meri sau peri
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Simona Halep a renunțat. Vestea pe care nimeni nu o aștepta
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală! Avocata lui a anunțat acum. Nu mai e cale de întors
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.