În momentul de față, polița RCA pentru trotinete nu este obligatorie în România, însă, țara noastră trebuie să se conformeze unei directe UE, care trebuie transpusă în legislația națională până la finalul anului. Astfel, luni, a fost adoptat în Senat un proiect de lege care modifică legislația referitoare la asigurarea de răspundere civilă obligatorie.
O modificare importantă adusă de noul proiect de lege este redefinirea termenului „vehicul” și introducerea unei definiții pentru „utilizarea unui vehicul”. Așadar, atunci când ne vom referi la un „vehicul” vom vorbi despre orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kh și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Definiția include bicicletele electrice și trotinetele electrice, dar exclude fotoliile rulante destinate personelor cu dizabilități fizice.
Citește și: Sistemul bonus-malus aplicat pentru prețurile RCA ar putea suferi noi modificări. Sancțiunile ar putea fi acordate în funcție de gravitatea accidentului
Noul proiect de lege stabilește limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA pentru prejudicii materiale și vătămări corporale și decese. Limitele de despăgubire sunt de 6.434.740 lei pentru prejudicii materiale și de 31.926.210 lei pentru vătămări corporale și decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
Măsura introduce posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA în cazul suspendării înmatriculării sau dreptului de circulație a vehiculului. Asiguratul poate solicita suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, cu condiția imobilizării vehiculului într-un spațiu privat. Valabilitatea contractului se prelungește cu perioada suspendării prin emiterea unui act adițional.
Proiectul de lege impune asigurătorilor RCA obligația de a publica informații despre utilizarea certificatului provind istoricul daunelor la calcularea primei de asigurare și interzice discriminarea asiguraților în funcție de naționalitatea sau istoricul de dauna.
Sancțiunile pentru încălcarea obligației de asigurare includ amenzi și reținerea certificatului de înmatriculare a vehiculului, cu valori de la 1.000 de lei până la 15.000 de lei, în funcție de tipul vehiculului.
Directiva UE
Directiva (E) 2021/2118 modifică legislația europeană referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto și extinde obligativitatea acestor asigurări la biciclete și trotinete electrice. România trebuie să transpună prevederile directivei până la finalul anului. În prezent, companiile de asigurare oferă utilizatorilor posibilitatea de a încheia polițe RCA facultative de răspundere civilă pentru daunele cauzate terților de trotinete și biciclete electrice, cu prețuri cuprinse între 30 și 79 de euro anual, scrie dcbusiness.ro.