Proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea tarifelor RCA pentru șase luni, aflat pe agenda şedinţei de Guvern, a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni, a anunţat miercuri Executivul. A fost a doua oară când Guvernul nu a luat o decizie pe plafonarea preţurilor la RCA. Documentul, într-o altă variantă, a fost retras vinerea trecută de ASF din şedinţa de Guvern, pentru a se reveni asupra unor prevederi.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că ceea ce se întâmplă pe piaţa răspunderii civile auto nelinişteşte foarte mulţi cetăţeni.
”Pentru mulţi dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înţeles ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp, când două societăţi de asigurări au intrat în insolvenţă sau au dat faliment. Este momentul în care, astăzi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Fiscală va veni în Guvern pentru a susţine un proiect de hotărâre. Pe baza propunerii dumnealui şi a analizei pe care o vom desfăşura în cadrul şedinţei, voi lua o decizie în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă.
Între timp, polițele RCA continuă să crească după falimentul Euroins. Trei asigurători au modificat prețurile, iar media scumpirilor este de aproximativ 10%, potrivit Antena 3.
Pentru un șofer de 60 de ani, cu o mașină de oraș, la o simulare pentru verificarea tarifelor RCA, observăm că, pentru cea mai ieftină poliță, șoferul plătea 522 de lei, în urmă cu o săptămână, acum o poate cumpăra la 562 de lei.
La un alt asigurator, același șofer plătea în urmă cu o săptămână 936 de lei, iar acum poate cumpăra asigurarea RCA cu 1.029 de lei.
Pentru alții, scumpirile sunt și mai mari. Un șofer în vârstă de 35 de ani va plăti RCA pentru un autoturism cu motor de 1.900 centimetri cubi la un preț cu 19% mai mare decât acum o săptămână: adică de la 1.100 lei la 1.310 lei.