Polițele RCA s-ar putea ieftini din 2025. BAAR a anunțat că din acest an contribuțiile societăților de asigurare încep să scadă semnificativ. Dacă în urmă cu trei ani cota totală (contribuții permanente plus contribuții speciale) era de 5,5%, în 2025, aceasta a ajuns la doar 1,6%.
Cotele de contribuții pentru FGA rămân neschimbate în 2025 (2% contribuție permanentă și 5% contribuție specială pentru asigurări generale; 0,4% contribuție permanentă pentru asigurări de viață, nu există contribuție specială pentru AV).
Astfel, se creează premisele pentru reducerea etapizată a cotelor de contribuții începând cu anul 2026 și renunțarea la contribuțiile speciale din anul 2027.
ASF consideră că odată cu finalizarea rambursărilor și cu diminuarea contribuțiilor către BAAR și FGA, se va putea vorbi despre o piață tot mai previzibilă și mai solidă, care s-ar putea traduce prin scăderea prețurilor polițelor RCA.
Anul 2025 a debutat cu vești neplăcute pentru șoferii din România, care se confruntă cu majorări importante ale tarifelor de asigurare RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință, anunțând creșteri ce variază între 5% și 30%, în funcție de specificul vehiculului și profilul șoferului.
În regiunea București/Ilfov, unde riscurile de accidente și volumul traficului sunt mai mari, costurile sunt semnificativ mai ridicate, față de restul țării.
De exemplu, pentru un vehicul cu o putere de 50 kW sau mai mică, șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani plătesc un tarif minim de 1.844 lei. În cazul șoferilor sub 30 de ani, care conduc mașini cu motoare puternice, ce depășesc 300 kW, tarifele pot ajunge până la 5.240 lei.
În afara regiunii București/Ilfov, tarifele de referință sunt ceva mai mici, dar creșterile sunt, de asemenea, semnificative. De exemplu, în județele periferice, cel mai mic tarif pentru un vehicul cu o putere de 50 kW sau mai mică a fost stabilit la 1.064 lei, ceea ce înseamnă o creștere de 9,1% față de luna iulie 2024. În cazul șoferilor sub 30 de ani, care conduc vehicule cu o putere între 201 și 300 kW, tariful maxim de referință ajunge la 3.964 lei.